Foto: MUP
Koordinatorka Sigurne kuće Vesna Stanojević smatra da zakon o sprečavanju nasilja u porodici, koji je stupio na snagu u junu prošle godine, nije dao rezultate kakvi su se očekivali i podseća da je od početka ove godine ubijeno 17 žena.

“Ubijeno je tri puta više žena nego prošle godine”, rekla je Stanojevićeva gostujući u Dnevniku RTS.

Po njenoj oceni, zakon je mnogo obećavao i prošle godine kada je stupio na snagu, zabeležen je veliki broj intervencija.

“To jeste dalo određene rezultate koji su vidljivi i dobri, s druge strane zabeležen je veliki broj ubistava od Nove godine, a prvo ubistvo se dogodilo na samu Novu godinu”, rekla je Stanojevićeva.

Ukazala je da veliki problem ostaje to što članovi porodice i okolina neće da kažu da neko ima problem, time situacija postaje sve gore i nedužni stradaju.

Prema navodima Stanojevićeve, najvažnije je raditi na preventivi, odnosno podizanju svesti.

“Žene prihvataju nasilje na nedopustiv način, ne prijavljuju ga jer se plaše i sramota ih je. Tu problem počinje. Od svih ubijenih žena, samo se jedna obratila i tražila pomoć. One su znale kakve su partnere imale, do ubistva nije došlo posle prve svađe. Smatrale su da će to da prođe, da će on da s promeni ili da će ga ona promeniti”, objasnila je koordinatorka Sigurne kuće.

Ona je rekla da je uloga medija u tom procesu velika, ali i da ne sme da dolazi do slučajeva kao kada je povodom nasilja u porodici u slučaju Nataše Bekvalac došlo do zadiranja u intimu.

Uloga medija u društvenoj percepciji nasilja je velika, smatra ona, ali je potrebno izabrati pravi put izveštavanja koji neće ugroziti žrtvu i izložiti je dodatnom stresu.

“Sada imamo slučaj poznate pevačice koja je bila žrtva nasilja, ona se nalazi na svim naslovnim stranama, sa svim detaljima. Nisam sigurna da je to pravi način, ne možete od nekoga u takvoj situaciji očekivati da stane pred kamere i priča o svom iskustvu”, navodi Stanojević.

Mediji mogu da utiču na kreiranje svesti o problemu nasilja i posebno je štetno davati prostor u medijima ljudima koji na bilo koji način traže odgovornost u žrtvi.

“Apsolutno ništa ne opravdava nasilje. Nemamo prava ni da komentarišemo, ja se pitam da li bi ljudi koji pravdaju nasilnika isto reagovali da je u pitanju njihova sestra, ćerka, majka, da li bi krivicu tražili u njoj ili u onome ko je napao”, rekla je Stanojević.

Preventiva, razgovor sa decom, uvođenje dodatne edukacije u škole, neke su od mera koje se mogu primeniti, a važan je rad kako na porodičnom, tako i na vršnjačkom nasilju.

Kako je dodala Stanojević  i dalje nije otkriven “okidač” za nasilje u društvu i da se može govoriti o pojedinačnim uzrocima poput siromaštva, nezadovoljstva ili frustracija, ali da ništa od toga ne može direktno da se dovede u vezu sa nasiljem.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments