Stiže najjači toplotni talas, od četvrtka se pripremite na tropske večeri i jutra

       

Već danas ostavili smo zahlađenja praćena kišom iza nas. Vrlo brzo ćemo zaboraviti na najviše dnevne temperature od 24 stepena jer će brojke na termometru ubrzano rasti narednih dana. U sredu će živa u termometru ići i do 37 stepeni.

Topli talas koji će nas zahvatiti ove nedelje biće možda i najjači ovog leta. Samo danas temperatura neće preći granicu od 30 stepeni, ali će sutra već biti drugačije.

U utorak stiže priliv tople vazdušne mase, pa će živa u termometru ići i koji stepen iznad 30. podeoka, dok će u sredu dostići 35 stepeni.

Ipak, tek u četvrtak nas očekuje pravo tropsko vreme kada meteorolozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda predviđaju da će u Beogradu biti čak 37 stepeni, što će bez dileme biti najtopliji dan u 2019. godini.

Podsetimo, ovog leta je do sada maksimalna temperatura u srpskoj prestonici bila 34 stepena, i ona je izmerena u nekoliko navrata. A skoro je izvesno da će slična situacija biti i u ostalim krajevima naše zemlje.

OD ČETVRTKA TROPSKE VEČERI

Sve do srede noći će biti prijatne za spavanje, a od četvrtka se pripremite na tropske večeri i jutra jer se temperature neće spuštati ispod 20 stepeni.

“Od srede do petka očekuje nas priliv veoma toplog vazduha iz severne Afrike. Uslediće jako otopljenje, u sredu će temperature biti već oko 34 stepena ponegde, a u četvrtak i do 37. Noćne temperature će takođe biti u porastu, tako da svima koji teško podnose vrućine savetujem da ovih nekoliko dana osveženja iskoriste što bolje mogu i “napune baterije” jer sledi brz i jak povratak vrelog leta”, kaže Marko Čubrilo, profesor geografije iz Novog Sada i čuveni meteorolog.

U petak i za naredni vikend očekuju nas maksimalne temperature koje bi mogle biti umerenije, u intervalu od 25 do 31 stepen, ali da to neće dugo trajati potvrđuju sve prognoze.

Vremenska prognoza

Pronoza za Novi Sad/ Foto: Printskrin weather2umbrella

“Vrlo je izvesno da posle tog osveženja, negde od 11. avgusta stiže nov period veoma toplog vremena koji bi potrajao negde do sredine meseca”, kaže Čubrilo.

Tek od 15-16. avgusta mogli bismo da očekujemo kakvo-takvo zahlađenje.

“Ima signala koji upućuju na osetnije pogoršanje uz kišu i zahlađenje početkom druge polovine avgusta, ali to je zaista daleka priča”, zaključuje Čubrilo.

Izvor: Telegraf.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments