Već nekoliko dana, radnici JP Pošta organizuju protesne šetnje, i nakon održanih intenzivnih razgovora između osnivača – Vlade Republike Srbije, poslodavca – Pošte Srbije i reprezentativnih sindikata – Sindikata PTT Srbije i Sindikata PTT „Nezavisnost”.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić sastala se sa predstavnicima reprezentativnih sindikata JP „Pošta Srbije” i v. d. direktorkom „Pošte Srbije” Mirom Petrović. Na sastanku je analizirana situacija u tom preduzeću i materijalni položaj zaposlenih.

Vlada Srbije uvažava činjenicu da su plate u ovom preduzeću zamrznute od 2011. godine, kao i da su zaposleni podneli teret mera fiskalne konsolidacije započetih 2014. godine.
„Pošta Srbije”, jedno je od javnih preduzeća koje pozitivno posluje i redovno uplaćuje novac u budžet Republike Srbije. „Cenim izuzetne napore poštanskih radnika koji redovno pružaju usluge svim građanima Srbije, pa i onima u najudaljenijim krajevima naše zemlje”, izjavila je nakon sastanka Ana Brnabić.


Na jučerašnjoj sednici Vlade, potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija, Rasim Ljajić obavestio je članove Vlade o trenutnoj situaciji u JP „Pošta Srbije” i zahtevima zaposlenih.

Predsednica Vlade održala je i sastanak sa ministrom bez portfelja zaduženim za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća, Milanom Krkobabićem i v. d. direktorkom JP „Pošta Srbije” Mirom Petrović. Na sastanku je postignut dogovor da je prihvatljivo rešenje da se isplata zarade zaposlenima obavi iz dobiti preduzeća.

Brnabić je sindikate obavestila da je Vlada Srbije posvećena nastavku reforme sistema plata zaposlenih u javnim službama i apelovala na razumevanje da se započeta reforma nastavi, nakon čega će fokus u potpunosti biti na reformi javnih preduzeća, procesu koji je u nekim javnim preduzećima već počeo, i koji treba da donese veću efikasnost, bolji standard zaposlenih, ali i veći priliv u budžet Srbije.

Započeti razgovori nastaviće se u narednim nedeljama.

 

Foto: Instagram, Youtube Printscreen

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments