Ranije se smatralo da je žena koja je trudna i rađa dete, majka deteta, ali sada u stvaranju novog života mogu da učestvuju čak tri žene: ona koja daje jajnu ćeliju, ona koja nosi dete u stomaku devet meseci (surogat majka) i na kraju žena koja će biti majka deteta.

U Srbiji je još uvek zabranjeno surogat majčinstvo, ali u budućnosti, građanski zakonik predviđa surogat majčinstvo koje zahteva i određenu novčanu naknadu ženi koja u svom stomaku devet meseci nosi bebu za neke druge roditelje.

Za razliku od Amerike gde surogat majčinstvo košta između 70 i 90 hiljada evra, u Ukrajni je ta cena znatno niža i iznosi nešto manje od 30 hiljada evra.

U Ukrajni se godišnje rodi oko 2.000 beba preko surogat majki, a kompanije koje okupljaju žene spremne za surogat majčinstvo postavljaju pitanja klijentkinjama tipa: – Da li imate između 18 i 35 godina? Da li ste psihički i fizički zdravi? Da li poštujete zakone?

Država Ukrajna je postala neverovatno popularna destinacija za traženje surogat majki za parove koji ne mogu da dobiju dete. Od 2002. godine surogat majčinstvo je tamo postalo potpuno legalno.

U poređenju sa Amerikom, Ukrajna nudi surogat majčinstvo po mnogo povoljnijem novčanom iznosu, a za ovaj poduhvat odlučuju se žene koje sa regularnim platama ne mogu da priušte sebi normalan život. To su obično žene iz ruralnih područja kojima je ovaj aranžman način da zarade za život.

Žene koje uđu u program surogat majčinstva moraju da vode određeni životni stil, a ako pokušavaju da ga prekrše novčani iznos može da se umanji.

Surogat majčinstvo je legalno i u Velikoj Britaniji, ali samo za njihove državljane, kao i u Portugalu.

Grčka takođe dozvoljava surogat majčinstvo za heteroseksualne parove i žene bez partnera pa čak i za strane državljane.

Ukrajna i Rusija imaju najblaži zakon kada je reč o ovakvoj vrsti rađanja jer dozvoljavaju i stranim državljanima da plate surogat majku za svoje potrebe.

Države u Evropi koje zabranjuju surogat majčinstvo za sve su: Austraija, Bugarska, Hrvatska, Danska, Francuska, Nemačka, Mađarska, Luksenburg, Slovenija, Španija, Švajcarska i još mnoge druge.

Izvor:  

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments