Prema statistikama, svaka druga žena u Srbiji trpi neki vid nasilja – psihičko, fizičko ili ekonomsko, dok je u poslednjih deset godina ubijeno više od 330 žena u porodičnom nasilju, a od početka ove godine do danas 24 žene.

Povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, potpredsednica Vlade Republike Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović izjavila je danas da će Vlada i Koordinaciono telo i ove godine uzeti učešće u globalnoj kampanji „16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama”, koja se obeležava u više od sto zemalja sveta.

Pred važne datume uvek se bavimo brojkama i statistika je porazna. Želim da više ne brojimo žrtve porodičnog nasilja, već da uvedemo novu statistiku – koliko nasilnika je kažnjeno, koliko hitnih mera doneto, koliko njih se našlo iza rešetaka“, poručila je Mihajlovićeva.

Ona je u saopštenju istakla da je država svesna toga da je nasilje nad ženama ogroman problem i zato je važno da se svi uključimo u borbu protiv te pošasti – ne samo u narednih 16 dana, već tokom čitave godine.

Ova kampanja završava se 10. decembra, kada se obeležava Međunarodni dan ljudskih prava, a na inicijativu Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost, više od 40 gradova i opština u Srbiji učestvovaće u toj kampanji.

 

Zvanična boja kampanje je narandžasta, kao simbol svetle i optimistične budućnosti oslobođene od nasilja nad ženama i devojčicama. “Kao deo ove inicijative znamenitosti u gradovima širom sveta su osvetljene narandžastom bojom, kako bi se skrenula pažnja na ovo važno pitanje“, objasnila je Mihajlović.

Foto: Instagram

 

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments