Svake godine od karcinoma prostate oboli 2.800 muškaraca

       

U Srbiji od raka prostate godišnje oboli oko 2.800 muškaraca, a gotovo 900 osoba izgubi bitku sa tom opakom bolešću.

To je najčešće maligno obolenje i drugo po smrtnosti od svih kancera kod muškaraca, odmah iza raka pluća.

Direktor Klinike za urologiju KCS prof. dr Zoran Džamić kaže da je danas najveći problem što se bolest otkriva kasno, te je i lečenje veoma neizvesno.

Đamić kaže da je važno da svaki muškarac pred kraj pete decenije uradi PSA test (prostata specifični antigen), marker za karcinom prostate, koji je prva karika u dijagnostici bolesti.

Pacijentima obolelim od karcinoma prostate u terapiju su uvedena tri inovativna leka o trošku RFZO, koji daju bolje rezultate u lečenju.

Slobodan kaže da je prošao brojne cikluse zračenja i hemioterapije, a da je sada na hormonskoj terapiji i da su rezultati sada bolji.

On kaže da na listi lekova o trošku RFZO hormonska terapija i dalje nije dostupna kao prva terapijska linija, a da bi veliki broj bolesnika imao značajne koristi od ovakve vrste lečenja.

Glavni faktor rizika za nastanak karcinoma prostate su godine starosti, nasledne predispozicije, ali i način ishrane, upotreba alkohola.

Tokom prošle nedelje, u akciji Ministarstva zdravlja i RTS-a, u svim urološkim klinikama u Srbiji obavljani su preventivni pregledi na karcinom prostate. Oko 3.000 muškaraca uradilo je PSA test, samo u Urološkoj klinici KCS pregledano je oko 600 ljudi.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments