Foto: The Rocky Mountain Collegian

U Srbiji čak 11 odsto učenika, odnosno svaki deseti đak starosti od 13 do 15 godina puši cigare, i to podjednako i dečaci i devojčice, dok 6 odsto njih korsiti elektronsku cigaretu. 

Rezultat istraživanja upotrebe duvana kod mladih u ovom uzrastu koje je sproveo Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”, kažu da učenici puše i nargilu.

–  70,4 odsto učenika koji sada puše cigarete dolazi do njih tako što ih kupuje u prodavnicama, samoposlugama ili na kioscima. Čak 82,6 odsto njih nije bilo sprečeno da ih kupi zbog svojih godina – navodi se u saopštenju Instituta “Batut” .

Više puše srednjoškolci, nego osnovci viših razreda. Uzimajući u obzir rezultate istraživanja može se zaključiti da deca uglavnom počinju da puše u srednjoj školi, a i većina današnjih pušača prvu cigaretu je zapalila tokom adolescencije.

– Procenat učenika petih i sedmih razreda osnovnih škola koji su bar jednom popušili cigaretu više od tri puta je manji (2,6% i 7,1% redom) u poređenju sa prvim razredima srednjih škola u kojima je cigarete probao skoro svaki treći učenik – 28,3 odsto. Sa druge strane, cigarete je probalo 2,6 odsto petaka, i 7,1 odsto sedmaka. Nargile je bar jednom tokom života pušila skoro jedna trećina učenika prvih razreda srednjih škola  – 29,3 odsto – pokazuju rezultati “Batutovog” istraživanja.

Ishod ovog istraživanja kaže da je čak  61 odsto mladih izloženo duvanskom dimu na zatvorenim javnim mestima, a da čak 82,2 odsto učenika podržava zabranu pušenja na tim mestima.

– Takođe, 6 od 10 sadašnjih pušača pokušalo je da prestane sa pušenjem u prethodnih 12 meseci.

U Srbiji se u petak, 31. januara pod sloganom “Život bez duvana – za bolju budućnost novih generacija“ obeležava Nacionalni dan bez duvana, a ove godine se upravo naglašava značaj zaštite mladih od upotrebe duvana.

Duvanski dim sadrži preko 7.000 različitih supstanci, među kojima je preko 250 jedinjenja opasnih po zdravlje i oko 70 materija za koje je utvrđeno da izazivaju maligna oboljenja.  U Srbiji, najmanje 15.000 ljudi svake godine prevremeno umre zbog pušenja.

Naime, upotreba duvana je povezana sa nastanom brojnih bolesti. Gotovo da nema organa u ljudskom telu na koji on nema štetan uticaj, a dokazi o bolestima izazvanim duvanom se povećavaju već decenijama.

Izvor: Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments