Sve kazne zatvora do godinu dana ubuduće će se služiti kod kuće

       
Foto: pixabay.com

Vlada Srbije je na jučerašnjoj sednici donela odluku prema kojoj će se ubuduće sve kazne zatvora do godinu dana služiti u kući.

Novim merama propisano je da se izrečena kazna u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje, stoji u saopštenju, a advokat Denis Bećirić objašnjava da se ovakve kazne primenjuju na ljude koji prvi put krše zakon.

“Svakome, recimo, može da se desi saobraćajka. Više je u pitanju vaspitna nego kaznena mera jer je osuđeniku pružena šansa da, koliko-toliko, nastavi sa normalnim životom. Na primer, da ne prekida školovanje ako je student”, navodi Bećirić i navodi da kod kućnog zatvora ne postoji negativan efekat koji se javlja kod zatvranja ljudi, poput stigmatizacije od okoline.

On navodi da je potrebno dosta vremena kako bi se pokazalo da li je mera kućnog zatvora dobra, ali da je očigledno da ima dosta benefita.

“Pre svega, smanjiće se broj ljudi koji kaznu služe u zatvoru, koji su ionako preopterećeni, a i koristiće se manje novca iz budžeta države”, objašnjava on.

 

Izvor: Telegraf.rs/Republika.rs

Komentari: