Svetski dan borbe protiv raka pluća obeležava se danas, 1. avgusta, a u našoj zemlji od te maligne bolesti godišnje oboli više od 6.000, a umre 4.600 osoba.

To je našu zemlju svrstalo na neslavno drugo mesto u Evropi po smrtnosti od karcinoma pluća.

Nadležni su prepoznali problem i od nedavno oboleli od raka pluća o trošku RFZO dobijaju najsavremenije imuno i ciljane terapije.

Iz Udruženja za borbu protiv raka pluća “Punim plućima” kažu da vreme epidemije kod ovih pacijenata postoji bojazan od zaraze koronavirusom zbog odlaska u zdravstvene institucije, primanja terapije, odlaska na dijagnostiku i kontrole.

Direktorka Klinike za pulmologiju KCS prof. dr Violeta Mihailović Vučinić, smatra da nema potrebe za strahom, jer se primanje terapije odvija neometano i bezbedno.

Udruženje je u saradnji sa rukovodstvom Klinike za pulmologiju i uz podršku uprave KCS pokrenulo projekat “Put Promene – Put Pacijenta” sa ciljem da pokrene “call centar”, koji će pomoći pacijentima i njihovim porodicama i ubrzati put obolelog od pojave simptoma do primanja odgovarajuće terapije.

Kol centar biće u Klinici za pulmologiju, a u njegovom radu će učestvovati lekari i sestre te Klinike. Imaće i psihoonkološku podršku kako bi se oboleli i članovi porodice lakše izborili sa ovom teškom dijagnozom.

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments