Svetski dan hemofilije obeležava se danas, a procenjuje se da u svetu od bolesti zgušavanja krvi boluje oko 400.000 osoba, ali je tek za njih oko 25 odsto dostupno adekvatno lečenje. U Srbiji taj zdravstveni problem ima oko 900 ljudi.

U znak podrške obolelima i njihovoj svakodnevnoj borbi za dostojan život, večeras će jarko crvenom bojom biti osvetljeni most na Adi, zgrada Narodne skupštine, palata Albanija i druga javna zdanja u Beogradu.

Situacija u našoj zemlji je mnogo bolja. U Srbiji su savremena dijagnoza, lekovi i terapija dostupni za svih oko 900 obolelih i to o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, saopštilo je Udruženje hemofiličara Srbije.

Hemofilija je nasledna bolest koja se dominantno sa majke prenosi na mušku decu. Žene su prenosnici hemofilije, jer je kod njih određeni gen neutralisan dominantnim genom drugog normalnog H-hromozoma. Zbog toga se ova bolest gotovo isključivo i javlja kod muškaraca, jer kod njih u Y-hromozomu, odrednici pola, ne postoji gen za stvaranje antihemofilnog globulina A.

Budući da se radi o neizlečivoj bolesti, čije posledice mogu dovesti do invaliditeta ili čak smrtnog ishoda, sva pažnja zdravstvenih institucija, lekara i udruženja pacijenata usmerena je na prevenciju i sprečavanje neželjenih posledica bolesti.

Pravovremena terapija lekovima i rana rehabilitacija, ključni su u sprečavanju invaliditeta kod hemofiličara.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments