U laboratoriji Vetrinarske ambulante “Pčelica” u Svilajncu, u uzoruku mesa domaće svinje otkrivena je trihineloza, a meso je poslato na uništenje u Kafileriju u Chupriji, izjavio je danas Tanjugu veterinar dr Vladan Rajković.

“Svinja teška 250 kilograma potiče iz sela Grabovca, a zaklana je u utorak posle podne”,precizirao je Rajković.

Ove godine, na području Pomoravskog okruga, ovo je peti slučaj  trihineloze kod domaćih i dviljih svinja, drugi kod domaćih, rečeno je Tanjugu u Specijalističkom veterinarskom institutu za Šumadiju i Pomoravlje u Jagodini.

Ove godine je, takođe na području Svilajnca, zaklana svinja obolela od trihineloze, ali je kupljena na području Braničevskog okruga i meso je uništeno.

Prvi slučaj trihineloza na području Pomoravskog okruga je otkriven 19.oktobra. Direktor Veterinarskog instituta dr Zoran Rašić, izjavio je nedavno Tanjugu da “trihineloze ima na ovom području, i ne bi se trebalo šaliti, radi se o teškoj bolesti koja može biti fatalna”.

Meso pre konzumiranja “treba obavezno pregledati”, a osim u Institutu koji ima labaoratoriju sa međunarodnim sertifikatima i u kojoj se od ove godine primenjuje “sigurnija veštačka digestivna metoda”, laboratorije i stručnjake imaju i sve veterinaske ambulante na terenu, objasnio je Rašić. Rašić je istakao da se kod trihinelozne svinje “ne primećuje da je bolesna, izgleda sasvim normalno, normalno jede, napreduje, kada se zakolje nema nikakvih vidljivih znakova bolesti”.

Zato treba obavezno da se vrši pregled mesa, ovo je vreme svinokolja, kolju se i prasci za slave i praznike, dodao je on. Veterinari ističu da se od jedne trihinelozne svinje od oko 100 kilograma može inficirati 200 ljudi, pa i više, ako je broj larvi trihinele u gramu mesa velik.

“U jednom gramu mesa može da se nađe 500 do 1.000 larvi a čovek se zarazi i oboli od samo jednog parčeta mesa ili kobasice. Što je veći broj unetih larvi, klinička slika je teža”,  kažu veterinari.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments