SZO predlaže brisanje kanabisa sa liste opasnih droga, a kakav je stav Srbije

       

Svetska zdravstvena organizacija predložila je da se kanabis izbriše sa liste opasnih droga uz obrazloženje da je njegova upotreba u medicinske svrhe korisna.

Ovaj predlog iznenadio je mnoge svetske stručnjake, a njemu se govorilo i na sednici Komisije za droge UN u Beču. Ekipa RTS-a je proveravala dokle je Srbija stigla na tom putu.

Marihuana – porok ili lek. To je dilema koja već godinama izaziva polemike stručnjaka. Iako mnogi tvrde da je ona spas bolesnima od raka, multipla skleroze, hepatitisa, deo struke, ipak, u moć lečenja ulja kanabisa ne veruje.

“Veliku zabrinutost izaziva to što je jedan broj zemalja legalizovao upotrebu kanabisa pod izgovorom da je to u medicinske i rekreativne svrhe. To je direktan put u narkotički pakao. Pokušaji da se nađe opravdanje da je to pitanje zaštite ljudskih prava ne mogu da izdrže kritiku”, istakao je Sergej Lavrov, ministar inostranih poslova Rusije.

S druge strane upotreba kanabisa u medicinske svrhe legalizovana je u 13 država Evropske unije, i u većini država SAD. U Srbiji derivati kanabisa imaju ilegalni status, a mišljenja o njihovom ozakonjenju su podeljena.

“Kanabis stvara i zloupotrebu i zavisnost, nije bitno u kojoj meri – da li je to više izražena zavisnost psihološka ili fizička. Sa druge strane postoje kanabis psihoze – jasno definisana psihotična stanja koja se dešavaju posle čak i jedne upotrebe kanabisa”, objašnjava prof. dr Ivan Dimitrijević sa Klinike za psihijatriju KCS-a.

Miloš Simić, predsednik socijal-kanabis kluba “Beograd” navodi da u tom udruženju ima na desetine teško bolesnih ljudi, koji, kako kaže, zahvaljujući upotrebi kanabisa, sada normalno funkcionišu i rade.

“U našem udruženju ima desetine i desetine teško bolesnih od multipla skleroze, reumatino artritisa, ostalih autoimunih oboljenja koji danas potpuno normalno funkcionišu, zdravi su, porodični ljudi, rade isključivo zahvaljujući kanabisu”, navodi Simić.

Marihuana u Hrvatskoj legalna u medicinske svrhe

Iako kanabis legalno može da se kupi samo nekoliko sati vožnje od Beograda, u susednoj Hrvatskoj, kod nas su svi dosadašnji pokušaji zagovornika te ideje su propali.

“Po statistici koju je radi Ministarstvo zdravlja 2014. godine u Srbiji ima oko pola miliona korisnika kanabisa. Mi smo dali predlog da svako seosko domaćinstvo ima pravo na zasad pet ari pod staklenikom sorte za medicinsku upotrebu. Za koju bi država imala obavezu da otkupi ili ako želi da to prepusti privatnim preduzimačima”, navodi Simić.

Profesor dr Dimitrijević navodi da je kanabis neistraženo područje.

“Nema verodostojnih podataka, nema ozbiljnih studija koje se bave potvrdom pojedinih efekata, pa prema tome, dokle god postoji nerešeno pitanje u naučnom i stručnom smislu o tome da li je nešto dobro ili loše, ne treba to koristiti kao jednu metodu koja će biti primenjena kod svih ljudi”, ističe Dimitrijević.

Širom sveta zemlje su počele da menjaju zakone o upotrebi kanabisa u medicinske svrhe, pa su se spisku onih gde je to dozvoljeno poslednje pridružile Tajland i Kipar.

S druge strane krajem prošle godine muškarcu u Maleziji je izrečena smrtna kazna za prodaju ulja kanabisa, a na ostrvu Bali, Britancu preti zatvor do 15 godina jer je kod sebe imao to ulje.

Izvor: RTS

1 Comment
najstariji
najnoviji najviše glasova
Inline Feedbacks
View all comments
Neko tamo
18/03/2019 09:33

“Iako mnogi tvrde da je ona spas bolesnima od raka, multipla skleroze, hepatitisa, deo struke, ipak, u moć lečenja ulja kanabisa ne veruje” Kanabis sam po sebi ne leči te bolesti. Uopšte nema efekta na njih. Kanabis se koristi kao simptomatski lek. Određene sorte olakšavaju mučninu i bol posle hemoterapije na primer. Takodje koriste ljudi sa mentalnim problemima kao anksioznost zato što olakšava simptome. “Veliku zabrinutost izaziva to što je jedan broj zemalja legalizovao upotrebu kanabisa pod izgovorom da je to u medicinske i rekreativne svrhe. To je direktan put u narkotički pakao.” Ah, dobri stari Rusi. Izguglajte Španiju da… Učitaj još »