Iako imamo više uslova da živimo normalnije, maske ćemo nositi bar do proleća sledeće godine i pri tome ćemo morati da držimo i odstojanje, izjavio je za RTS epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je istakao je da to što imamo više uslova da živimo normalnije, da uživamo u kulturi, da podižemo duh koji će nam omogućiti da podižemo i fizičku spremnost, strpljenje i izdržljivost, ne znači da ne ostaju mere – maske ćemo i dalje nositi.

Tiodorović smatra da su najvažniji faktor ljudi koji se vraćaju sa odmora, pre svega sa Mediterana, jer sve te zemlje pokazuju značajno povećanje broja pozitivnih i obolelih.

“Verovatno ćemo morati da razmišljamo, bude li taj trend imao ubrzanje i sa većim skokovima, da treba uvesti neku vrstu izolacije”, rekao je Tiodorović.

Prema njegovim rečima, polazak u školu može predstavljati na neki način opterećenje.

“To je prelomni trenutak u ovoj epidemiji, zato što ne samo da deca, roditelji i prosvetni radnici imaju jedan veliki ispit, nego i celo društvo ima ispit”, istakao je Tiodorović.

Što više normalizovati život, ali nema opuštanja

Tiodorović je izjavio da je epidemiološka situacija u Nišu dosta stabilnija i naveo da je u poslednja 24 sata u kovid ambulantama bilo 30 pregleda, a da su samo dva pacijenta primljena na bolničko lečenje.

“To ne znači da se treba opuštati”, istakao je Tiodorović za TV Prva.

On je ukazao da popuštanje mera znači da se trudimo da što više normalizujemo svakodnevni život, ali je ukazao na važnost poštovanja mera u cilju sprečavanja širenja korona virusa.

“Početak školske godine je veliki izazov”, rekao je Tiodorović i naveo da će jesen biti problematična zbog početka škole i pojačanja privrednih aktivnosti, kao i zbog dolaska infekcije gripa.

Izvor: Tanjug/FoNet

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments