Tokom trajanja vanrednog stanja u Srbiji, koje je bilo uvedeno 15. marta, a sinoć ga ukinuo parlament, prekršajni sudovi su izrekli novčane kazne za 6.258 građana zbog kršenja zabrane kretanja i drugih mera uvedenih radi sprečavanja širenja virusa korona.

I poslednjeg dana vanrednog stanja, bilo je kršenja propisa, pa je 6.maja kažnjeno ukupno 35 građana.

Među osuđenima za prekršaje je ukupno 1.689 građana starijih od 65 godina koji su prekršili meru zabrane napuštanja stana, kao i 4.427 mlađih od 65 koji su prekršili zabranu kretanja tokom policijskog časa, rečeno je Tanjugu u pravosudnim organima.

Zbog izvođenja kućnih ljubimaca mimo propisanog vremena kažnjeno je ukupno 39 osoba, dok je 44 kažnjeno zbog okupljanja više od dozvoljenog broja osoba na javnom mestu.

Zbog poseta parkovima, pre ukidanja ove mere, kažnjeno je ukupno 47 ljudi, dok je zbog kršenja propisa o sahranama na kojima je dozvoljeno prisustvo najviše 10 osoba, kažnjeno ukupno 12.

Prema podacima prekršajnih sudova širom Srbije, izrečeno je ukupno 282.767.020 dinara novčanih kazni.

Svi ovi prekršaj ustanovljeni su Uredbom o ograničenju i zabrani kretanja od 21. marta, koja je prestala da važi od trenutka ukidanja.

Uredbom Vlade pobrojane radnje su predviđene kao prekršaji za koje se može izreći kazna od 50.000 do 150.000 dinara, a sudovi su za prvo kršenje Urebe izricali mahom minimum kazne, a za svako sledeće po 100.000 dinara ili vise.

U nekim slučajevima izrečene novčane kazne građani su odmah platili, dok će ostale naplatu čekati nakon pravosnažnosti presuda, jer građani imaju pravo da ulože žalbe Prekršajnom apelacionom sudu.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments