Foto: srbijasume.rs

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica objavila je na društvenim mrežama tužnu informaciju. Igor i Dobrila su bili najpoznatiji par beloglavih supova u Srbiji.

Beloglavi sup spada u najznačajnije i jednu od dve preostale vrste lešinara koje se danas gnezde na području Srbije.

Njegova uloga u lancu ishrane u ekosistemu je jedinstvena i nezamenljiva, jer su mu isključiva hrana uginule životinje, čime sprečava širenje zaraza i na taj način čini ”prirodnu reciklažu”. 1994. godine ova ptica je zaštićena zakonom i tako je kolonija ove jedinstvene vrste ptica postala najveća na Balkanu i jedna od najvećih u Evropi. Treba istaknuti da su se na područje rezervata prethodnih godine vratile još dve vrste orlova lešinara koje su nekada nastanjivale ovo područje. Reč je o crnom lešinaru i beloj kanji . Područje rezervata naseljavaju i orao belorepan, suri orao, orao mišar, orao zmijar, kao i brojne vrste jastrebova i sova, ali i drugih ptica.

Podsetimo, početkom decembra čuvari Specijalnog rezervata “Uvac” pronašli su leš ženke beloglavog supa Dobrile.

Čuvari u rezervatu pronašli su Dobrilu između četiri stabala. Pretpostavljaju da je ona izgubila visinu tokom leta, pala i ostala zaglavljena među granama, prenosi RTS.

Igor i Dobrila su bili najpoznatiji par beloglavih supova u Srbiji i predstavljali su, na neki način, simbole naše zemlje.

Izvor: Srbija Danas/nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments