Foto: Health Policy Watch

U bolnicama u Srbiji trenutno se nalazi oko 730 pacijenata obolelih od kovid 19, kaže zamenica direktora Instituta za javno zdravlje Batut Darija Kisić Tepavčević i dodaje da su počele da se pune i privremene bolnice.

Ona je navela da su najefikasnije mere, dok se ne pojavi vakcina protiv virusa korona, nošenje maski i održavanje rastojanja.

Kako kaže svetska populacija je sada otpornija na virus u odnosu na početak godine, ali da je i dalje veliki broj novozaraženih i da se još uvek ne zna dovoljno koliko dugo imunitet na virus može da traje.

Upitana da li će u Srbiji biti uvedene radikalnije mere, kakve viđamo svuda u svetu, Kisić je rekla da kada bi se svi pridržavali propisanih mera ne bi bilo potrebe za uvođenjem novih, rigoroznijih mera.

“Lično nisam pristalica kaznene politike. Ne mogu da preciziram odgovor da li će i kada biti pooštrene mere. Međutim, ne možemo dozvoliti da se virus širi”, navela je ona za TV Prva.

Pojašnjava da su evropske i svetske zemlje, gde su pooštrene mere, došle do tačke kada je zdravstveni sistem prepun i kada više nemaju izbora.

“Dugo smo odolevali naletu virusa. Čak i sada smo jedna od zemalja koja ima najniži rizik. Međutim, vidimo i kod nas taj trend porasta”, istakla je Kisić.

Podseća da je strategija u Srbiji da privremene bolnice počnu da se popunjavaju kada kapaciteti zdravstvenog sistema budu popunjeni 60 do 70 odsto, što je slučaj u ovom momentu.

Svetski je trend pa i u Srbiji, podseća, da se bolnički leče samo pacijenti sa srednje teškim i teškim upalama pluća.

Noćna mora svakog zdravstvenog sistema je, kako je rekla, da dođe u situaciju da ne može da zbrine sve obolele od kovid 19.

” Mi smo daleko od toga. Spremamo se za najgori scenari”, zaključila je ona.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments