Foto: wikimedia.org

U Kragujevcu održan bez publike Veliki školski čas i izvedena drama “Izrešetane duše”, rediteljeke Jane Maričić. Služeno opelo streljanim učenicima i profesorima i položeni venci.

Srbija obeležava Dan sećanja na žrtve u Drugom svetskom ratu i 79. godišnjicu masovnog streljanja civila, među njima i đaka i profesora, u kragujevačkim Šumaricama.

Prvi put ove godine, zbog pandemije koronavirusa, čas je održan bez publike.

Obeležavanje je krenulo u 10.30 kada je održano opelo streljanim učenicima i profesorima, a vence su polagali gimnazijalci Prve kragujevačke gimnazije, predstavnici Skupštine Grada, Vlade Srbije i ambasada.

Nakon toga je počeo Veliki školski čas i izvedena drama “Izrešetane duše”, rediteljeke Jane Maričić.

Jana Maričić je rekla da je režirala predstavu povodom Velikog školskog časa po tekstu makedonskog pisca Venka Andonovskog, koji je ispričao istinitu priču o svojoj majci koja je rođena Kragujevčanka a koja je pre 79 godina ostala bez oca.

“Ona je kao devojčica došla u Skoplje, gde je kasnije radila u prosveti a dolazila je u Šumarice dovodeći ekskurzije”, isrpičala je rediteljka.

Predstava je počela sa glumicom koja je igrala Veru Andonovsku i koja je dovela đake na ovo mesto gde se priseća tog tužnog događaja iz detinjstva.

Oveležavanje Dana sećanja se moglo pratiti na Drugom programu RTS-a.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments