U našoj zemlji godišnje oko 750 žena oboli od raka jajnika

       

Na Svetski dan borbe protiv raka jajnika u Policijskoj upravi Beograda danas je održana edukativna tribina pod nazivom “Uhapsimo bolest zajedno”, čiji je cilj informisanje žena u MUP-u o značaju preventivnih pregleda.

U Srbiji godišnje oko 750 žena oboli od raka jajnika, a svakog dana dve žene obole od raka jajnika, a jedna umre. Oko 450 žena godišnje izgubi bitku sa ovom zloćudnom bolesti, a stručnjaci zato ponovo ukazuju na važnost preventivnih ginekoloških pregleda i poručuju da je bolest izlečiva ako se otkrije u ranoj fazi.

Na tribini je prikazan film o Zorici Velički, koja je obolela od raka jajnika u 26. godini i njenom iskustvu u borbi protiv te najsmrtonosnije bolesti kod žena, a stručnjaci upozoravaju da se, nažalost, u 60 do 70 odsto slučajeva bolest otkrije u odmakloj fazi.

Direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić kaže da je rak jajnika izlečiv ako se otkrije na vreme, a u početnoj fazi je 100 odsto izlečiv, kao i da je potrebno širiti svest o tome da je ta bolest izlečiva.

Istakao je važnost preventivnih ginekoloških pregleda, te pozvao žene da makar jednom godišnje obave te preglede.

Na Institutu za ginekologiju i akušerstvo KCS godišnje se operiše više od 100 žena obolelih od te zloćudne i opake bolesti, a direktor te klinike Aleksandar Stefanović kaže da se u 25 odsto slučajeva bolest otkrije slučajno tokom drugih intervencija.

Među rizicima za obolevanje, navodi Stefanović, su prekomerna težina, ciste, pušenje cigareta, nepravilna ishrana, prethodna oboljenja kao što je rak dojke, dugotrajni kontakt sa opasnim supstancama, ali i nerađanje dece.

Izvor: Tanjug

Komentari: