U Srbiji je u novembru prijavljeno 11 slučajeva malih boginja, od kojih 8 u Beogradu, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Milan Jovanović Batut”.

U oktobru su prijavljena 23 slučaja malih boginja, i to 17 u Beogradu, a u septembru 15 slučajeva morbila od kojih 14 u Beograd, objavio je Batut na svom sajtu.

Od početka oktobra 2017. godine do 23. novembra 2018. godine na teritoriji Srbije registrovano je 5.775 slučajeva malih boginja, kao i 15 smrtnih slučajeva povezanih sa komplikacijama koje izazivaju morbile.

Prvi smrtni slučaj, posle dve decenije u Srbije je prijavljen krajem decembra 2017. godine, a do kraja aprila 2018. godine evidentirano je još 14 smrtnih ishoda uzrokovanih malim boginjama.

Najveći broj oboljelih je u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina, a većina obolelih (94 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) upozorila je da je broj oboljelih od malih boginja u velikom porastu širom svijeta, naročito u Evropi i Južnoj Americi, jer roditelji odbijaju da vakcinišu decu.

Lani je službeno evidentirano 173.000 slučajeva malih boginja, što predstavlja skok od više od 30 odsto u odnosu na godinu prije. Stvarni broj slučajeva procijenjen je na oko 6,7 miliona u prošloj godini.

 

Izvor: Srna/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments