U okviru akcije preventivnih pregleda na rak prostate koja je počela u ponedeljak 19. novembra, a traje još danas, do sada je pregledano 2.500 muškaraca, od toga na Urološkoj klinici Kliničkog centra Srbije (KCS) 500 ljudi, dok su kod 10 otkrivene promene.

Preventivni pregledi obavljaju se u okviru akcije „Rak je izlečiv“ u svim zdravstvenim ustanovama koje imaju urološka odeljenja, od 9.00 do 13.00.

Na pregledu u Urološkoj klinici KCS-a danas su bili reditelj, scenarista i glumac Radoš Bajić, novinari i urednici RTS-a Zoran Stanojević, Miloš Krivokapić i Vladimir Jelić.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar ukazao je da akcija koju sprovode RTS i Ministarstvo zdravlja daje rezultate, da treba da bude nastavljena kako bi se došlo do svih ljudi.

„Pregled ne oduzima mnogo vremena, ne pravi nikakve komplikacije, može da spase ljudski život i da poboljša kvalitet života“, rekao je ministar zdravlja.

On je podsetio da u Srbiji godišnje više od 2.000 ljudi oboli od karcinoma prostate, a da polovina dijagnozu sazna kasno.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments