U svim osnovnim školama u Srbiji za učenike osmog razreda danas je organizovan info dan o tome šta nude specijalizovana IT odeljenja u gimnazijama, a sa učenicima su razgovarali predstavnici Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i profesori informatike i predstavnici IT industrije.

Reč je odeljenjima koje će u gimnazijama pohađati učenici koji imaju posebne sposobnosti za računarstvo i informatiku, a koji će osim tradicionalnih gimnazijskih predmeta imati i predmete, poput programiranja, primene računara, baze podataka, veb programiranje…i druge.

Predviđeno je da IT odeljenja imaju po 20 učenika koji će se na časovima informatičkih i programerskih predmeta deliti na grupe. Škole su opremile kabinete za ovaj vid nastave, a nastavnici informatike biće obučeni za nove predmete.

Učenici će se prijavljivati u gimnazijama koje su aplicirale od 11.do 14. maja, a polagaće matematiku, srednjeg i naprednog nivoa, pojasnio je pomoćnik ministra.

Direktor IT kompanije Saga Nebojša Bjelotomić ocenio je da IT branša mora da bude u kontaktu sa odeljenjima koja školuju IT kadar. Cilj školovanja u tim odeljenjima je da se učenicima približi digitalizacija i njena primena u gotovo svim oblastima učenja i rada. On je poručio učenicima da tokom obrazovanja postavljaju sebi ozbiljne izazove, jer lakim ciljevima ne čine sebi uslugu.

Do sada je oko 70 gimnazija izrazilo interesovanje za formiranje IT odeljenja.

Prijemni ispit za IT odeljenja je 3. juna, dok će prijave za upis u IT odeljenja biti do 14. maja. Učenici koji žele da upišu ovo odeljenje polažu prijemni ispit iz matematike.

Prema podacima istraživanja u Srbiji na tržištu se pojavi oko 1.500 novih kvalifikovanih IT radnika svake godine. Kako se procenjuje taj broj je potrebno povećati najmanje pet puta.

Izvor: mpn.gov.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments