U ova dva grada u Srbiji vazduh je danas veoma nezdrav

       

Vazduh u Valjevu i Subotici bio je veoma zagađen ovog jutra, pokazuju podaci sa stranih sajtova koji mere indeks zagađenosti. Nešto je bolja situacija u Smederevu, a vazduh u Beogradu, Kosjeriću i Prištini nezdrav je za osetljive grupe.

Tako je aplikacija World Air Quality Index oko 10 časova pokazivala da je indeks zagađenosti u Valjevu čak 217, a u Subotici 204, što ih stavlja u pretposlednju kategoriju po težini zagađenosti, u kojoj je vazduh opisan kao “veoma nezdrav”. Opasan vazduh je u onim gradovima čiji indeks zagađenosti iznosi 300 i više.

Istovremeno, na mapi domaće Agencije za zaštitu životne sredine (SEPA), Valjevu je dodeljena ljubičasta boja, jako zagađenog grada, što je najviši stupanj zagađenosti SEPA-inog obračunavanja, dok su Subotica, Novi Sad i Pančevo “samo” zagađeni.

Kako dan odmiče, tako i zagađenje opada, pa je tako Subotica “skliznula” na skali i postala grad u kome je vazduh “tek” nezdrav.

Građanima koji žive u mestima u kojima je indeks zagađenosti nezdrav preporučuje se da aktivna deca, odrasli i osobe sa respiratornim bolestima, kao što je astma, izbegavaju produženo zadržavanje na otvorenom. Svi ostali, posebno deca, trebalo bi da ograniče vreme provedeno napolju.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments