U nasilničkoj vožnji najviše su učestvovali vozači koji su imali više od dva promila alkohola kada ih je zaustavila saobraćajna policija, govore podaci iz MUP-a. Od dana kada je na snagu stupio izmenjeni zakon o bezbednosti u saobraćaju, za sedam dana, čak 34 bahata vozača završila su u zatvoru zbog nasilničke vožnje.

Vozači koji su imali više od dva promila alkohola, na osnovu izmenjenog zakona, nakon trežnjenja u policijskoj stanici po hitnom postupku sprovode se kod sudije za prekršaje koji im određuje kaznu od 30 do 60 dana zatvora, 15 negativnih poena i zabranu upravljanja vozilom od devet do 12 meseci.

Tako je za vikend u blizini Kruševca kaznu od 30 dana zatvora dobio vozač “fijat punta” koji je naduvao čak 2,38 promila, pošto su ga saobraćajnoj policiji prijavili građani. Upola manje je kažnjen Goran Č. jer je za volanom imao 2,04 promila.

Direktor Komiteta za bezbednost u saobraćaju Damir Okanović posebno ističe značaj oštrog kažnjavanja alkoholisanih i bezobzirnih vozača.

“Za ovih sedam dana od kada je na snazi izmenjen zakon, policija i sudovi su sklonili 26 potencijalnih ubica sa naših puteva i ulica, većinom onih koji su imali više od dva promila alkohola u organizmu. Koliko su opasni vozači koji su poslati u zatvor, najbolje pokazuje podatak da vozač koji ima dva promila alkohola, ima osamdeset puta veći rizik da izazove saobraćajnu nezgodu, nego trezan vozač”, objašnjava Okanović.

Dakle, pijani vozači odmah idu iza rešetaka i za takve nema milosti.

Na osnovu Izmena zakona o bezbednosti u saobraćaju, pored vožnje sa više od dva promila, nasilničkom vožnjom smatra se i prekoračenje brzine za više od 90 kilometara na sat u naselju, za više od 100 kilometara na sat van naselja, preticanje kolone preko “pune” linije i najmanje dva prolaska na crveno u roku od 10 minuta.

Izvor: Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments