U toku prošle godine u našoj zemlji je identifikovano 39 žrtava trgovine ljudima, što je skoro duplo manje nego u toku 2018. godine, saopštila je danas organizacija “IBŠA-Biro za borbu protiv trgovine ljudima Srbija”.

Takođe je ukazala da je najzastupljeniji vid trgovine ljudima bila seksualna eksploatacija, sa 28 žrtava, kao i da je među žrtvama bilo čak 25-ro dece.

“Iz statistike se može zaključiti da je seksualna eksploatacija najzastupljeniji oblik trafikinga, gde su u oko 80 odsto slučajeva žrtve žene i devojčice, a starosna granica dece je pomerena na nižu starosnu dob. Zatim slede radna eksploatacija, prinudni brakovi, trgovina organima i delovima tela”, navodi se u saopštenju.

Analize su pokazale da žrtve trgovine ljudima dolaze iz svih slojeva društva, nacionalnosti, obrazovanja i egzistencije, kao i da je primetan povećan broj vrbovanja maloletnika jer su, kako je ocenjeno, društvene mreže idealno mesto kriminalnim grupama i pojedincima da lako pronađu žrtve.

Ova organizacija upozorava da sajber prostor donosi veliku mogućnost prikrivanja identiteta i formiranja lažnih profila, uz minimalnu mogućnost dokazivosti i pronalaženja izvršioca ovog krivičnog dela.

U protekloj godini, kako je ukazala, primetno je da je jedan deo slučajeva kriminalnih dela eksploatacije otkriven, upravo, prijavama i dojavama građanstva, što ocenjuje kao probuđenu svest i spremnost za zajedničko delovanje u borbi protiv trgovine ljudima.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments