U proteklih pet dana i pored svih apela vozači pod dejstvom alkohola

       

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović rekao je za RTS da vozači nažalost ne obraćaju pažnju na upozorenja i apele policije da se pridržavaju pravila.

Upozorava da se ne seda za volan pod dejstvom alkohola, kao i da se vozi u skladu sa ograničenjima brzine.

U poslednjih pet dana, posle pojačanih provera, otkriveno 1.588 vozača pod dejstvom alkohola, od čega njih 306 sa nivoom višim od 1,2 promila.

Stefanović kaže da je alkohol jedan od najvažnijih faktora koji utiču na saobraćajne nezgode.

Pored toga, ministar kaže da policija često upozorava da je potrebno smanjiti brzinu i ići na put odmoran. Ukazuje i da se ne smeju koristiti mobilni telefoni tokom vožnje.

Govoreći o saobraćajnim nezgodama u Srbiji prethodnih dana, Stefanović je naglasio da je reč o tragedijama i još jednom je zamolio vozače da razumeju da pravila ne služe zbog kazni, već zbog zaštite života.

Dodaje da se takve nesreće najčešće događaju u vreme praznika, kada je pojačan broj vozila na putevima.

Delić sekunde dovoljan za nesreću 

Istakao je da je na putevima bio dovoljan broj policajaca, ali da policija ne može da zaštiti nekoga ako je on neodgovoran, jer je nekada delić sekunde dovoljan za nesreću.

“Odgovornost je važna, nije cilj policije da vas kazni. Upozoravam ljude da odgovaraju i za svoje i za tuđe živote”, istakao je ministar.

Govoreći o navodima da se na putu Niš–Priština često dešavaju saobraćajne nesreće, ministar je rekao da će to proveriti sa kolegama iz Saobraćajne policije, ali je naveo da postoje standardna ograničenja brzine i da je potrebno voziti u skladu sa njima.

Naveo je i da se striktno primenjuje zakon kada je reč o prevoznicima i da su kompanije dužne da vode računa o obučenosti vozača, što je sve podložno proverama.

Stefanović poručuje da profesionalni vozači moraju da imaju licence i iskustvo koje je predviđeno propisima.

Ministar je pohvalio rad policajaca koji su prilikom nezgode kod Kuršumlije rizikovali svoje živote i ušli u autobus kako bi pomogli ljudima.

Otkazuje se manifestacija policije 

Za treći, četvrti i peti maj bila je zakazana manifestacija policije u Beogradu, ali je ministar rekao da, iako je to prijavljeno pre petnaestak dana u skladu sa zakonom, događaj mora da se otkaže zbog protesta opozicije.

Ističe da se manifestacija otkazuje zbog najave mitinga u Pionirskom parku, iako je to prijavljeno posle skupa policije.

Kaže da je najavljen dolazak sa šatorima na zelenu površinu i da mu nije jasno šta je cilj toga.

“Nismo želeli da na bilo koji način ugrozimo demokratski proces, da ne dođe do bilo kakvog incidenta”, rekao je ministar i zamolio je da ne bude nasilja jer to jedino ne može da se dozvoli.

Izvor: RTS

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments