U Srbiji je ove godine u prva tri meseca u domovima zdravlja dato 70.000 doza vakcina protiv malih boginja, što je duplo više nego u istom periodu prošle godine, rekla je danas direktorka Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović.

Jovanović je na skupu, povodom nedelje imunizacije koja se obeležava od 23. do 29. aprila, kazala da Batut prati epidemiološku situaciju koja se odnosi na epidemiju morbila u Srbiji, ali i sve druge zarazne bolesti.

“Epidemija malih boginja koja se pojavila u našoj zemlji rezultat je neadekvatnog obuhvata MMR vakcinom ciljne populacije, koja je dovela do urušavanja kolektivnog imuniteta”, rekla je Jovanović i dodala da su apeli da se deca vakcinišu dali rezultate i povećan obuhvat imunizacijom.

U Srbiji je posle 25 godina u toku najveća epidemija morbila, sa prvim smrtnim slučajem posle 20 godina. Epidemija je počela u oktobru 2017. godine i do danas je zaraženo 4.858 obolelih i 15 smrtnih ishoda.

Vakcinacija se sprovodi u cilju sprečavanja i suzbijanja zaraznih bolesti i najbrži je i najjeftiniji način kontrole, kojim se odstranjuju i na kraju iskorenjuju mnoge zarazne bolesti i zato predstavlja prioritet u zdravstvenoj zaštiti.

Državni sekretar ministarstva zdravlja Meho Mahmutović ukazao je da je u Srbiji uveden novi trogodišnji program obavezne i preporučene imunizacije.

Programom je predviđeno uvođenje obavezne vakcinacije dece protiv oboljenja izazvanih Streptokokusom pneumonije, zatim pasivna imunizacija prevremeno rođene dece protiv oboljenja izazvanih respiratornim virusom, kao i obavezna imunizacija zdravstvenih radnika protiv malih boginja, zaušaka i rubele.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments