U prvih šest meseci otkriveno 91 “fantomsko preduzeće”

       

Za prvih šest meseci ove godina Poreska uprava Srbije otkrila je 91 “fantomsko preduzeće”, što je za 54 odsto više u odnosu na isti period prošle godine, izjavila je direktorka Uprave Dragana Marković.

“Rano identifikovanje ovakvih preduzeća ima za cilj otkrivanje regularnih privrednih subjekata koji sa njima posluju, jer su to kompanije koje za razliku od tzv. fantom preduzeća poseduju imovnu i od njih je naplata izbegnutog poreza izvesna”, rekla je Dragana Marković za “Blic”.

Ona je dodala da porez najčešće izbegavaju da plate kompanije koje se bave prometom akciznih proizvoda i građevinarstvom, sekundarnim sirovinama, izdavanjem sala za organizovanje proslava, trgovinom preko interneta, ugostiteljstvom, zdravstvenim uslugama i poljoprivredna gazdinstva.

Poreska uprava, objašnjava Marković za Blic, formirala je posebno odeljenje za rizične grupe neplatiša i predviđen je određeni broj projekata usmerenih protiv sive ekonomije u saradnji sa drugim državnim organima.

Ona podseća i da je Poreska uprava primila u radni odnos 100 novih radnika koji su angažovani na poslovima terenske kontrole i navodi da je Upravi neophodno dodatno zapošljavanje, pre svih, ekonomista, pravnika i IT stručnjaka.

Prema istraživanju od pre nekoliko godina, kaže, u Srbiji na 1.411 stanovnika dolazi jedan poreski službenik, dok je u zemljama u okruženju ta brojka znatno manja, u Hrvatskoj 876, a u Sloveniji 823 stanovnika po “porezniku”.

Izvor: Blic
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments