Nakon što su rezultati merenja radona po kućama pokazali da veliki broj građana udiše ovaj gas u nedozvoljenim količinama država je krenula u akciju kontrole kvaliteta vazduha u školskim ustanovama.

Od ponedeljak će početi postavljanje detektora koji će meriti nivo radona koji je jedan od najopasnijih uzročnika raka pluća!

“Planirano je da detektori u školama i vrtićima budu postavljeni 1. marta 2019. godine. Merenja nivoa radona će trajati tri meseca nakon čega će prikupljeni detektori biti poslati u ovlašćenu laboratoriju u Švedskoj, a koja će posle očitavanja i obrade rezultata podatke dostaviti Direktoratu za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije”, kaže izvor iz te ustanove.

Radon je gas bez boje i mirisa čija je koncentracija na otvorenom prostoru veoma niska. U zatvorenim prostorijama se može akumulirati u visokim koncentracijama i nepovoljno uticati na zdravlje. U organizam ulazi respiratornim putevima, a duža izloženost ovom gasu opasna je po zdravlje.

“Deca istovremeno danas sve više vremena provode u školama i vrtićima. Zato želimo da proverimo prisustvo radona i kvalitet vazduha koji udišu i na kraju da savetujemo direktore ustanova kako da otklone ovaj opasan gas”, kaže izvor.

Sredstva za 5.000 detektora za merenje koncentracije radona obezbedila je Međunarodna agencija za atomsku energiju dok je Direktorat kao nosilac i koordinator projekta zadužen za distribuciju po vrtićima i školama. Radona najviše ima u zemljištu ispod ili oko objekta i to u tlu koje sadrži glinu i fosfate. Ima ga i u građevinskim materijalima, nekim vrstama kamena, a najviše u granitu. Nema ga u drvetu, staklu, tkaninama…

Ovaj radioaktivni gas prolazi kroz temelje kuća i ventilacione otvore te koncentracija zavisi od konstrukcije zgrade, kvaliteta prozora, kao i od visine na kojoj se stan nalazi. Najviše ga ima u podrumima i stanovima u prizemlju, a najmanje u objektima sa velikim prozorima i otvorima. Otvoreni prozori i ventilacija garantuju manje radona.

 

Izvor: Srbija Danas/Blic

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments