Za doček Nove godine u celoj Srbiji padaće sneg, najavljuju meteorolozi! Prema njihovim rečima, snežni pokrivač će se veoma brzo istopiti, a nove padavine možemo da očekujemo već za Badnji dan i Srpsku novu godinu.

Iako “debelih minusa” i mrazeva nema ni na vidiku, u prvim danima 2020. godine stiže nam hladni talas tokom koga će se živa u termometru kretati oko nula stepeni.

Meteorolog Đorđe Đurić napominje da smo sa visokim, prolećnim temperaturama, koje su nas iznenadile u prethodnih nekoliko dana, završili. U danima pred doček očekuje nas zahlađenje i temperature primerenije zimi.

“Nakon nekoliko veoma toplih dana sa merenjima i do prolećnih 18 stepeni, već za vikend nas očekuju prolazna naoblačenja sa kišom, dok će na visokim planinama padati i susnežica i sneg. Na sve to, duvaće i pojačan, a u košavskom području jak jugoistočni vetar, pa će delovati da je još hladnije nego što zaista jeste. Maksimalna temperatura narednih dana ići će do 12. podeoka. Svaki dan biće sve hladnije i hladnije, a oko Nove godine dolazi do prvog većeg zahlađenja i pada temperature”, kaže Đurić.

Sa njim je saglasan i meteorolog dugoročne prognoze Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Branko Bijelić. On otkriva da će u našoj zemlji najluđoj noći vejati sneg.

“Za doček nove 2020. godine u Srbiji će padati susnežica i sneg! Tokom novogodišnje noći moguće je da će doći i do formiranja manjeg snežnog pokrivača. Ipak, sneg se neće dugo zadržati, već će se veoma brzo istopiti. Prema trenutnim prognozama, sneg bi trebalo da pada 30. i 31. decembra, kao i prvog dana nove godine”, kaže on.

Prava zima tek stiže
Bijelić ističe i da nam u prvoj nedelji nove 2020. godine stiže prava zima sa merenjima oko nule.
“Već drugog dana nove godine u našu zemlju stiže hladni talas i zadržaće se sve do 6. januara. Ipak, nije reč o onim pravim mrazevima i “debelim minusima”, kada je živa išla i do 15 stepeni ispod nule kakve smo imali ranijih godina, ali će merenja biti dosta niža nego sada. Maksimalne dnevne temperature kretaće se od nula do 7 stepeni. Kako januar bude odmicao, tako će i temperature biti sve niže i niže. Sneg i susnežica mogli bi da padaju i za Badnji dan, ali ne i za Božić. Takođe, padavine se očekuju i oko 10. januara, kao i za Srpsku novu godinu”, napominje on i dodaje:

– Međutim, ono što je već sada primetno jeste da će ova zima generalno biti blaga i topla.

Izvor:  

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments