Ne zna se pouzdano koliko programera ima u Srbiji, ali je prema poslednjoj analizi State of European Tech , naša zemlja rangirana u grupi država koje imaju do 85.000 programera, saopšteno je iz softverske agencije Namics a povodom sutrašnjeg Međunarodnog dana programera.

Navodi se da se srpska IT industrija osim po nivou znanja, veštinama i ekspertizi programera, izdvaja i po broju žena softverskih inženjera jer je prema proceni Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija procenat žena u srpskom IT sektoru između 15 i 20 odsto.

“Analiza organizacije Evropljanke u tehnologiji pokazala je da Južna i Istočna Evropa prednjače kada je u pitanju broj zaposlenih žena inženjera, a rezultati različitih istraživanja potvrđuju da je takva situacija i u Srbiji. Namics to može potvrditi na primeru beogradske kancelarije u kojoj radi oko 50 odsto žena programera”, kaže Filip Gort, ispred beogradske kancelarije Namics .

Broj programera u Evropi, koji je u 2019. godini iznosio 6.1 miliona, porastao je za oko 400.000 tokom samo jedne godine, a tome u prilog ide i podatak Eurostata da se evropska IT industrija razvija pet puta brže neko ostatak ekonomije u Evropi.

Međunarodni dan programera ustanovljen je 2009. godine u Rusiji gde je i zvanično priznat kao praznik. Od tada se obeležava svakog 256. dana u godini zato što broj 256 označava količinu različitih vrednosti koje se mogu predstaviti 8-bitnim bajtom, najmanjom jedinicom za predstavljanje podataka na računaru.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments