Epidemija malih boginja u Srbiji je pri kraju, izjavila je danas epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević iz Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović – Batut”.

Od sredine decembra prošle godine nije prijavljen nijedan slučaj morbila, naglasila je epidemiološkinja Kisić Tepavčević.

I dok u Srbiji epidemija jenjava, na drugom kraju sveta, u američkoj državi Vašington u nedelju je proglašeno vanredno stanje zbog velikog broja obolelih od malih boginja.

Najveći broj obolelih – 34, zabeležen je u okrugu Klark na južnoj granici Vašingtona, a od tog broja potvrđeno je da 30 nije bilo vakcinisano.

U Srbiji epidemija malih boginja proglašena je u oktobru 2017. i do danas od te bolesti umrlo je 15 osoba, dok je obolelo oko 5.800 ljudi.

“Od oktobra 2017. godine do sada je prijavljeno nešto vise od 5.800 osoba kod kojih je potvrđeno prisustvo tog virusa. U toku ove godine nije potvrđen nijedan slučaj bolesti, a poslednji slučaj prijavljen je u poslednjoj nedelji prošle godine. Sve veći broj okruga u Srbiji odjavljuje epidemiju”, rekla je Kisić Tepavčevićeva za Tanjug.

Ona je pojasnila da se epidemija na nivou čitave zemlje odjavljuje kada se tokom 42 dana ne registruje ni jedan oboleli, a to je zapravo dvostruki maksimalni inkubacioni period za ovu bolest.

“Ukoliko ne budemo imali nijedan prijavljeni slučaj do sredine februara, imaćemo sve uslove za odjavljivanje epidemije na nivou cele zemlje”, istakla je Darija Kisić Tepavčević.

Epidemija malih boginja “buknula je” u Srbiji posle 20 godine, jer je opao broj vakcinisanih ljudi i smanjen je kolektivni imunitet.

U “Batutu” kažu da su oboleli tokom epidemije bili svih starosnih uzrasta, da je najmlađi pacijent imao 15 dana, a najstariji 71 godinu, ali da je najveći broj obolelih bio u uzrasnim grupama mlađim od pet i starijim od 30 godina. Većina obolelih osoba (94 odsto) je bila nevakcinisana.

“Zimski period je vreme kada se respiratorne infekcije lako šire, pa postoji mogućnost da se pojavi neki sporadični slučaj malih boginja”, dodaje epidemiološkinja Kisić Tepavčević i naglašava da je očigledno da se epidemija polako završava.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments