U Srbiji prema procenama ima 3.500 ljudi koji imaju HIV ili AIDS, ali trećina njih ne zna da je inficirana, jer nema nikakve manifestacije, upozorili su predstavnici Unije organizacija koje se bave zaštitom osoba sa HIV/AIDS-om.

“Prošle godine otkriveno je 178 novih slučajeva, a 14 obolelih od AIDS-a je umrlo”, rečeno je povodom Svetskog dana borbe pritiv AIDS-a uz ohrabrujuću činjenicu da osoba na uspešnom lečenju ne može da prenese HIV infekciju putem krvi.

Prema rečima šefa Centra za savetovanje, prevenciju i testiranje na HIV Mile Pavlović, besplatno testiranje na Studentskoj poliklinici biće organizovano od 26. novembra do 7. decembra.

“Zbog interesovanja velikog broja klijenata, testiranje ćemo obavljati svakodnevno od 8 do 19 sati kako se ne bi poklapala sa radnim vremenom”, rekla je doktorka Mila Pavlović i ocenila da se testiranjem pokazuje odgovornost prema sebi, ali i drugima.

Pavlović je navela da ako se virus na vreme otkrije, i krene terapija, svaki pojedinac može da ima dug, kvalitetan i produktivan život.

Predstavnik Unije Vladimir Antić ocenio je u izjavi za Tanjug da položaj obolelih nije najbolji, ali da se godinama popravlja i da je obezbeđena savremena terapija.

Prema njegovim rečima, stigma i diskiriminacija su i dalje veliki problem koji te ljude sprečava da se zaposle i uključe u društveni život kao i da javno govore o HIV-u što bi bilo pozitivno u cilju prevencije.

Povodom Svetskog dana rečeno je da virus lečenjem i redovnim uzimanjem terapije može biti uspavan odnosno da ga organizam može iščistiti.

Antić je ocenio i da bi bilo dobro da se Unija finansira iz budžeta.

Tokom tri dencenije u Savetovalištu urađeno je više od 58.000 testova na HIV i pruženo 125.000 saveta, a 551 osoba je saznala da je HIV pozitivna.

 

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments