Foto: Las Vegas Review- Journal

Stručnjaci sa Katedre za dinamičku geologiju Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu navode da područje Srbije spada u teritorije koje nisu izložene riziku od zemljotresa razorne snage i da nema razloga za paniku kod građana.

Od teritorije Srbije dosta su udaljena područja najznačajnije kompresije koja dovodi do akumulacije i oslobadanja seizmicke energije, navode stručnjaci za Tanjug i preciziraju da se te oblasti nalaze u domenu obale Jadranskog, Jonskog i Egejskog mora.

Oni podsećaju da kao posledica transfera stresa iz domena Dinarida ka kontinentalnoj unutrašnjosti, dolazi do povremene seizmičke aktivnosti umerenog intenziteta i na prostoru Srbije.

“U tom kontekstu, područja centralne i zapadne Srbije i Kosova su seizmicki aktivnije u odnosu na ostale delove državne teritorije, ali to nije razlog za paniku”, navode stručnjaci sa Rudarsko-geološkog fakulteta i podsećaju da su zemljotresi prirodni fenomeni, koji se relativno često dešavaju ali ih ljudi najcešce ne osećaju.

Kao što se može videti na mapi Seizmološkog zavoda, prostor Srbije ne predstavlja područje sa čestimi jakim zemljotresima.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments