Sezona vožnje motocikala i mopeda tek što je počela, a crna statistika već beleži da je devet vozača dvotočkaša poginulo na putevima Srbije.

“Nije pitanje da li će pasti, već kada” – to je izreka iskusnih motociklista i nema bolje opomene za sve vozače ili putnike na motociklu ili mopedu.

Sezona vožnje motocikala i mopeda je počela, a samo prošle nedelje u jednom danu nastradala su trojica motociklista.

“Ubedljivo najčešći uticajni faktor nastanka saobraćajne nezgode s učešćem motocikala, jeste neprilagođena brzina i to je u nekih 50% slučajeva… Nakon toga je nepropuštanje, kako od strane motociklista, tako i od strane vozača putničkih vozila. Nažalost, simptomatično je da jedan veliki broj saobraćajnih nezgoda sa učešćem motocikala ima kao jedan uticajan faktor vožnju pod dejstvom alkohola, a podsetićemo da vozači motocikala nemaju pravo da konzumiraju alkohol i nakon toga upravljaju motociklom”, kaže Aleksandar Radenković iz Saobraćajne policije za N1.

Istraživanja pokazuju da je za vozače motora opasnost da nastradaju u saobraćaju 250 puta veća nego za vozače automobila. I trenutak nepažnje, dovoljan je da crni bilans za 2017. godinu po statistikama bude loš. U 2017. godini poginulo je 52 vozača motora i pet putnika, a povređene su 1484 osobe.

Osim da poštuju uobičajene saobraćajne propise, za motocikliste je obavezno da nose i kacige. Od nedavno, kazna je sa pet povećana na 10 hiljada dinara.

U Asocijaciji za bezbednost motocikala kažu da je visina kazne opravdana.

Kako kaže Vladimir Jevtuć iz Asocijaciji za bezbednost motocikala za N1, ideja nije da se motociklisti kažnjavaju,nego je ideja da se za jednu kaznu može kupiti homologovanu ful fejs zaštitnu kacigu.

Jevtić kaže da postoji praktičan razlog zbog kog su kacige jarkih boja, a to je što bolja uočljivost. Slaba uočljivost je, kaže, ključni faktor nezgode.

Stručnjaci napominju i da ne postoji motociklistička zaštitna oprema za decu koja imaju do 12 godina.

Ukoliko se, ipak, zateknu kao putnici na motoru, kazna za vozača je od 20 do 40 hiljada dinara, šest kaznenih poena i tri meseca zabrane vožnje.

Izvor: N1

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments