U Srbiji dijagnozu od neuroendokrinih tumora godišnje dobije od 80 do 100 ljudi, a danas se oboležava svetski dan obolelih od ove retke bolesti.

Neuroendokrini tumori čine oko 0,5 odsto svih malignih tumora, a pacijenti uz pravilno lečenje i rano otkrivanje mogu da žive dugo i budu radno sposobni. Međutim, oko 50 odsto slučajeva neuroendokrinog tumora biva otkriveno tek u odmaklom stadijumu, sa već postojećim metastazama, jer imaju atipične simptome, piše Tanjug.

Nastaju u raznim delovima tela, ali se najčešće otkrivaju u sistemu za varenje, debelom crevu, pankreasu, želucu, plućima, saopštilo je Udruženje pacijenata sa retkim tumorima (UPRT).

Zamenik direktora Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS prof. dr Đuro Macut kaže za Tanjug da se zbog razvoja saznanja o poreklu tih tumora njihova učestalo poslednjih decenija značajno menjala.

I dodaje da ova grupa tumora se razvija sporo i neupadljivo, pacijenti imaju raznovrsne simptome, nalik nekim drugim oboljenjima, poput sindroma iritabilnih creva, Kronove bolesti, ulceroznog kolitisa, alergije na hranu, gastritisa i ulkusne bolesti, astme, zapaljenja pluća, psihijatrijskih oboljenja.

“U Srbiji je napravljen značajan iskorak kada je u pitanju biološka terapija. Uz ogromnu podršku KCS i RFZO omogućena je primena ove terapije i drugih lekova za strogo odobrene indikacije. Danas se u KCS primenjuje terapija i prati više desetina bolesnika sa različitim neuroendokrinim tumorima pluća, digestivnog trakta, hipofize, štitaste žlezde i drugih tkiva i organa”, ističe prof dr. Macut.

Uskoro se u Srbiji očekuje uvođenje drugih savremenih dijagnostičkih metoda nuklearne medicine kao što je PET/CT analiza uz pomoć galijuma.

“U dijagnostici i terapiji NET, metode nuklearne medicine imaju veoma važnu ulogu. Primenjuju se radiofarmaci sa posebnim afinitetom za tkiva NET”, kaže prof. dr. Vera Artiko, direktorka Centra za nuklearnu medicinu KCS.

Predsednica Udruženje pacijenata sa retkim tumorima, Gorjana Ajzinberg navela je da je danas položaj pacijenata sa neuroendokrinim tumorima znatno bolji.

“Dijagnostičke metode su dostupnije, rezultati se dobijaju bez dužeg čekanja. Od 2016. godine na preporuku Republičke stručne komisije za retke bolesti i predlog Ministarstva zdravlja, Vlada Srbije donela je odluku kojom pacijenti sa retkim tumorima postaju korisnici Fonda za retke bolesti, što je jednoj grupi pacijenata sa NET omogućilo uspešno lečenje lekovima koji se ne izdaju na teret obaveznog zdravstvenog osiguranja, a koji su im do tada bili nedostupni”, navela je ona.

Napominje da se Udruženje i dalje zalaže da se u Srbiji uvede galijumski PET skener, jer pacijenti za sada ovo snimanje obavljaju o svom trošku u nekoj od susednih zemalja.

nsuzivo.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments