Od početka epidemije malih boginja od oktobra prošle godine pa do danas je u Srbiji registrovano 4.740 slučajeva obolelih, kaže za epidemiolog Darija Kisić-Tepavčević iz Instituta Batut.

Kako kaže Darija Kisić-Tepavčević poslednjih dana i nedelja na dnevnom nivou registrovan je pad ukupnog broja obolelih.

“Poslednjih nedelja je registrovan pad ukupnog broja obolelih, što može biti posledica većeg obuhvata imunizacije ali i godišnjeg doba”, istakla je Kisić Tepavčević.

Ona je za  RTS kazala da je, što se tiče učestalosti komplikacija, kod više od 500 osoba registrovano zapaljenje pluća, uz dva zapaljenja mozga.

Ponovila je da je ukupan broj smrtnih slučajeva 15, a najnovija 15. žrtva morbila bila je jedanaesetomesečna beba iz Doljevca.

Što se tiče obuhvata imunizacijom u uzrastu od 12 meseci do 14 godina, kazala je da je dostigao 94 odsto.

“Međutim, ne smemo da se zaustavimo na tome i treba da nastavimo i dalje ovakvim tempom”, rekla je ona.

Objasnila je da je u 42 od 53 zemlje evropskog regiona prekinuto prenošenje ovog virusa zbog visokog obuhvata imunizacijom, što je dokaz da je to moguće postići.

Vakcinacija je kolektivna odgovornost i da bi visok stepen kolektivnog imuniteta predstavljao barijeru za prenošenje infekcija i na osobe koje zbog trajnih kontraindikacija ne mogu da prime ovu vakcinu, navela je Darija Kisić-Tepavčević .

Dodavši da je u ukupnoj strukturi svih obolelih, 13 odsto bilo zdravstvenih radnika, kao i da su i određene zakonske izmene urađene da bi mogla odmah da se sprovodi zaštita.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments