U Srbiji šestostruko povećan broj osoba inficiranih HIV-om

       

Od 2003. do 2018. u Srbiji je šestostruko povećan broj osoba inficiranih HIV-om, sa 330 na 1.882 osobe koje su lečene antivirusnom terapijom, saopštila je danas pomoćnica ministra zdravlja Vesna Knjeginić, povodom Međunarodnog dana sećanje na preminule od AIDS-a, 19. maja.

Ministarstvo zdravlja Srbije iniciralo je početkom novembra 2017. godine izradu predloga za strategiju prevencije HIV infekcije i AIDS-a za period 2018 – 2025. godine s pratećim akcionim planom koji se odnosi na period 2018 – 2021.

Vlada Republike Srbije usvojila je strategiju u junu 2018. godine.

“Opšti cilj strategije je prevencija HIV-a i drugih polno prenosivih infekcija kao i smanjenje umiranja od AIDS-a i unapređenje kvaliteta života osoba koje žive s HIV-om”, rekla je Vesna Knjeginić na konferenciji za medije.

Ona je navela da je Ministarstvo zdravlja sa Institutom za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut” i uz stručnu podršku Francuske izradilo predlog preventivnog programa i apliciralo za sredstva Globalnog fonda.

“Global fond je prihvatio naš program, pa će za ovaj projekat izdvojiti 1,1 milion evra, a kofinansiraće Ministarstvo zdravlja u trogodišnjem periodu u iznosu od oko 500. 000 evra”, dodaje Knjeginićeva.

U Srbiji se svake nedelje identifikuje tri do četiri osobe koje su zaražene HIV-om, a na godišnjem nivou oko deset osoba umre od AIDS-a, rekao je direktor Unije organizacije Srbije koje se bave zaštitom osoba koje žive sa HIV-om i AIDS-om Vladimir Antić.

“Srbija ima obavezu da zaustavi umiranje od AIDS-a da svi koji su otkriveni testiranjem, odmah dobiju terapiju”, dodao je Antić.

Prema podacima Instituta za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut”, od 1984. do kraja 2018. u Srbiji je registrovano 3.854 osoba koje su inficirane HIV-om,od kojih je 1.967 osoba obolelo od AIDS-a, a 1.255 je umrlo.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments