U Srbiji svaka peta osoba starija od 65 godina

       

Skoro svaka peta osoba u Srbiji starija je od 65 godina što nas svrstava među najstarije populacije na svetu, pokazalo je Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba koje je predstavljeno na današnjoj sednica Saveta za pitanje starosti i starenja.

Ministar bez portfelja u Vladi Republike Srbije Đukić Dejanović je na sednici Saveta za pitanje starosti i starenja, na kojoj je predstavljeno istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba, istakla da u isto vreme samo 14,4 odsto stanovništva čine mladi do 15 godina, zbog čega smo stara nacija, i ta činjenica mora da bude uključena u sve naše buduće strategije – ekonomske, socijalne, zdravstvene.

Ona je navela da 16 odsto lica starijih od 65 godina nema nikakva primanja, te da tako ne stoji predstava o tome da su stare osobe teret, već one svojim iskustvom pomažu mlađim generacijama, uz napomenu da je socijalna i zdravstvena ugroženost starih žena na selu naša realnost.

Generalna sekretarka Crvenog krsta Srbije Vesna Milenović istakla je da je istraživanje pokazalo 15 odsto stanovništva starijeg od 65 godina radi i da su najčešće angažovani u poljoprivredi.

Istraživanje o socijalnoj inkluziji starijih osoba sproveo je Crveni krst Srbije u okviru projekta “Inicijativa za socijalnu inkluziju starijih osoba”, koji finansiraju Evropska unija, Austrijska razvojna agencija i Austrijski Crveni krst.

Izvor: Vlada Srbije

Komentari: