Broj pacijenata koji su hospitalizovani sve je veći, ali njihovo lečenje je sve kraće, pokazalo je istraživanje Instituta za javno zdravlje “Dr Milan Jovanović Batut”.

Više od milion pacijenata lečeno je u bolnicama i u kliničko-bolničkim centrima tokom 2016. godine, a prosečna dužina lečenja iznosila je pet do osam dana, podaci su Instituta “Batut” koje prenosi današnja “Politika”.

U poređenju sa 2015.godinom,  broj hospitalizovanih pacijenata je veći za 4.274, a ostvareno je više od devet miliona bolničkih dana.

Broj pacijenata koji su izvršili laboratorijsku dijagnostiku u poslednje tri godine je prepolovljen. U 2016. neku vrstu laboratorijske analize obavilo je 3,7 miliona osiguranika, a prethodne 2015. taj broj je iznosio 7,2 miliona.

Prema podacima “Batuta”, tokom 2016. godine obavljeno je manje operacija po specijalnosti nego prethodne. Pre dve godine izvršene su 421.703 operacije u 503 sale, a jedan specijalista u proseku je uradio 149 intervencija.

U “Batutu” kažu da se tokom 2016. godine mesec dana duže čekalo na ugradnju implantata u ortopediji (kukovi i kolena), što znači da su pacijenti ove operacije morali da zakažu 378,4 dana unapred.

Nešto kraće, 324 dana, čekalo se na operaciju katarakte sa ugradnjom specijalnih sočiva, što je za 15 dana više nego godinu dana ranije.

izvor: Politika/tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments