U našoj zemlji je u toku akcija vakcinacije dece migranata protiv malih boginja. Vakcinisana su i deca u Prihvatnom centru u Somboru.

Deca i mladi koji su smešteni u Prihvatnom centru za migrante u Somboru primili su MMR vakcinu protiv malih boginja.

Muhamed Karzan iz Iraka vakcinisao je troje svoje dece.

“Ja mislim da je dobro da zaštitim svoju decu. U Srbiju sam godinu dana i dva meseca. Zadovoljni smo i sigurni ovde”, kaže Muhamed.

“Imam 11 dece. Veoma sam zadovoljan zbog ove vakcinacije dece, jer će deca biti sigurna i zaštićena od bolesti”, kaže Hamed Lukman iz Iraka MMR vakcinu primilo je 55 dece i mladih od jedne do 18 godina.

“Ovde naši lekari vrše prethodni pregled da li postoji kontraindikacija za vakcinaciju, proveravaju ako postoji vakcinalni karton da se vidi da li je dete vakcinisano. Trenutno mi dajemo samo MRR vakcinu. Verovatno ste svi upoznati da je i na našem području vladala epidemija morbila tako da je važno da se ova vakcinacija sprovede i kod migrantske populacije”, kaže Dr Emeše Uri, direktorica somborskog Doma zdravlja.

Vakcinacija migranata u Prihvatnom centru u Somboru ni na koji način neće uticati na redovnu vakcinaciju somborske dece.

Akciju vakcinacije dece migranata organizuju Ministarstvo zdravlja i Institut za javno zdravlje “Milan Jovanović Batut” u saradnji sa Komesarijatom za izbeglice.

Procene Komesarijata su da će akcijom vakcinacije koja se organizuje na teritoriji cele Srbije biti obuhvaćeno 1.600 dece uzrasta do 18 godina.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments