U Srbiji uskoro jeftiniji lekovi

       

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže za RTS da će danas na sednici Vlade biti usvojen pravilnik kojim će se smanjiti cena za 98,6 odsto lekova, kao i da se uvode najnoviji, inovativni lekovi za lečenje hronične limfocitne leukemije, hepatitisa C i karcinoma dojke.

Istakao je da je u petak veliki i važan dan za srpsko zdravstvo, jer će 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta dobiti posao.

Zlatibor Lončar je, gostujući u Dnevniku RTS-a, objasnio da će se prvi put desiti to da će tri stvari biti rešene u jednom pravilniku.

“Smanjiće se cena lekova za 98,6 procenata lekova, jer smo uskladili cene lekova sa zemljama koje su parametar za nas, odnosno dešava se normalna stvar – lekovi koji su duže u upotrebi njima pada cena, spušta se, koriguje se to sa kursom, hvala bogu, taj kurs je dobar”, rekao je Lončar.

Dodao je da je najvažnija stvar to što se za lečenje hronične limfocitne leukemije, hepatitisa C i karcinoma dojke uvode najnoviji, inovativni lekovi koji su najbolji trenutno u Evropi, po najvišim standardima.

“Sledeća stvar za pacijente koji boluju od plućne arterijske hipertenzije, lek koji je do sada bio samo za decu sada se proširuje i na odrasle, to je veliki pomak, to su izuzetno skupi lekovi, lekovi koji se primenjuju samo u najrazvijenijim zemljama koje imaju dovoljno novca”, istakao je Lončar.

Naveo je da je spreman da uđe u Skupštinu i brani Zakon o transplantaciji, kao i da misli da će to imati rezultata.

Izvor: RTS

Komentari: