U Srbiji više od 3.000 migranata

       

U Srbiji trenutno ima 3.530 migranata i izbeglica, a procenjuje se da je još 500 njih u tranzitu, odnosno van prihvatnih centara, rečeno je danas na Okruglom stolu “Primena zakona o azilu u Srbiji” u Beogradu koji u okviru projekta “Pomoć na putu” organizuje Fondacija “Ana i Vlade Divac”.

Iako se beleže novi dolasci, zbog istovremenih odlazaka iz zemlje broj izbeglica i migranata se nije značajno promenio, rečeno je na toj konferenciji.

Jelena Šurlan iz Komesarijata za izbeglice i migracije rekla je da je novim Zakonom o azilu usvojenom u martu ove godine Komesarijat dobio šira, nova ovlašećenja i da izmene u zakonu predstavljaju dobar temelj za zaštitu kategorija ugroženih, a posebno maloletnih.

Naglasak je na koordinaciji, rekla je Šurlanova, ističuhi da se u novom zakonu nastojalo da se premosti ono što je nedostajalo u starom zakonu.

Kako je rekla, cilj je da se podigne kapacitet institucija u Srbiji, koja se od početka migrantske krize opredelila za humanitarni pristup.

U martu ove godine usvojen je novi zakon o azilu i privremenoj zaštiti kojom su uvedene novine u postupak traženja azila i pružanje zaštite.

 

Izvor: Tanjug

Komentari: