U Srbiju stiglo novih 18 droga

       

U regionu se pojavila nova opasna droga, koja ima jake halucinogene efekte, a kod onih koji je konzumiraju može da izazove gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. Reč je o mešavini tri psihoaktivne supstance, od kojih su dve u Srbiji već odavno zabranjene, piše “Blic”.

Srpsko Ministarstvo zdravlja je preko Sistema ranog upozoravanja o novim psihoaktivnim supstancama, dobilo informaciju da je u Hrvatskoj, tačnije u Osjeku, zaplenjena plastična kesica sa biljnom mešavinom.

“Forenzičkom analizom je potvrđeno da sadrži diphenidin u kombinaciji sa 5F-MDMB-PINACA, kao aktivnom komponentom i MDMA u tragovima”, kaže za “Blic” dr Jelena Janković, rukovodilac Centra za rano upozorenje o novim psihoaktivnim supstancama u Ministarstvu zdravlja.

Inače, komponenti 5F-MDMB-PINACA je upravo droga koju je Srbija prva u svetu pronašla, zaplenila i o tome upozorila ostale zemlje sveta. Reč je o psihoaktivnoj supstanci, sinntetičkom kanabinoidu 800 puta jačem od marihuane, a koji kod ljudi može da izazove teška zdravstvena oštećenja.

Podaci iz evropskog Sistema ranog upozoravanja navode da je ova nova supstanca u posledenje dve godine identifikovana u Francuskoj, Nemačkoj, Švedskoj, Danskoj, Španiji, Sloveniji, Mađarskoj i Rumuniji.

“Sinteza difenidina je prvi put zabeležena još 1924. godine. Klasifikovan je kao antagonist NMDA receptora i primenjuje se u medicini kod neurotoksičnih stanja. Diphenidin je supstanca diariletilaminske klase, koja izaziva halucinogene efekte, bizarne pojave, gubitak pamćenja, konfuziju, hipertenziju, tahikardiju, čak i srčani zastoj. U Srbiji nije bilo zaplena, niti trovanja difenidinom. U toku je proces za stavljanje difenidina na Listu psihoaktivnih kontrolisanih supstanci, kako bi se pravovremeno sprečile posledice zloupotrebe ove supstance”, objašnjava dr Janković.

Ona navodi da je Ministarstvo zdravlja u poslednjih šest meseci, u saradnji sa forenzičkim laboratorjama u Srbiji, Evropskim centrom za monitoring droga i zavisnosti od droga i Međunarodnim biroom za kontrolu narkotika, zabranilo 18 novih psihoaktivnih supstanci.

“Većina su sintetički kanabinoidi, čija upotreba može da izazove ozbiljne zdravstvene posledice. Poseban akcenat Ministarstva zdravlja je na jačanju preventivnih programa kroz niz edukativnih i sportskih aktivnosti, čiji je cilj unapređenje mentalnog i fizičkog razvoja mladih”, ističe Janković.

Che Sballo, Vertex, Galaxy, Rainbow, samo su neki od uličnih naziva sintetički kanabinoidi koji su zabranjeni u proteklih pola godine.

Radi se o mešavinama bilja koje se reklamiraju kao “egzotični mirisi” uz čestu napomenu da nisu za konzumaciju. Primera radi, to su osveživači prostorija, koji su se mogli nabaviti u indijskim šopovima. Sadrže sintetske kanabinoide, koji su i do 100 puta jači od kanabisa i javljaju se o u obliku smole, belog praha, kristala, ulja, biljne mešavine.

Konzumiranjem ovih psihoaktivnih supstanci javlja se euforija, izražena komunikativnost, ubrzano disanje i rad srca, ali i uznemirenost.

“Evropskoj uniji je prijavljeno preko 150 vrsta sintetičkih kanabinoida. Oni se proizvode najčešće u Kini i Indiji, a često se pakuju u Evropi. Od svih zaplenjenih supstanci u 2014. godini, jedna trećina su bili sintetički kanabinoidi. Zaplenjeno je 1,6 tona ovih droga”, kaže dr Janković.

Izvor: Blic

Komentari: