U Šumadijskom okrugu nema novih slučajeva korona virusa, a do sada je u tom okrugu, od početka epidemije, registrovano 97 zaraženih, od čega 69 iz Kragujevca.

Do sada je u tom okrugu uzorkovano 5.813 pacijenta, saopštio je direktor Zavoda za javno zdravlje Kragujevac Dragan Vasiljević.

Kako je naveo, u kućnoj izolaciji od početka epidemije do sada bile su 2.174 osobe u celom okrugu, a trenutno ih je 25.

U Kliničkom centru Kragujevac hospitalizovano je 12 osoba, od kojih je jedna na respiratoru.

Iz te zdravstvene ustanove do sada je otpušteno 176 pacijenata, od kojih 48 iz Kragujevca.

Nakon pet dana novi slučajevi infekcije u Zlatiborskom okrugu

Nakon pet dana, u toku kojih u Zlatiborskom okrugu nije bio registrovan nijedan novi pozitivan slučaj na Kovid-19, danas su potvrđena dva novoobolela iz Užica i Arilja, saopštio je užički Zavod za javno zdravlje.

Od početka epidemije Zlatiborski okrug ima 169 potvrđenih obolelih od virusa korona i najveći broj obolelih i izlečenih ima Užice – 47 zaraženih i 41 oporavljenog.

U opštini Kosjerić koja je do 30. aprila odolevala koroni, potvrđen je jedan pozitivan slučaj i taj pacijent se oporavio.

Ukupno se oporavilo 139 pacijenata, a od posledica Kovida-19 umrlo je 12 pacijenata sa područja Zlatiborskog okruga, prosečne starosti 74 godine.

Novi pozitivni slučajevi u Zlatiborskom okrugu prethodno su potvrđeni u četvrtak 21. maja, kada su po jednog novoobolelog zabeležili Požega, Priboj i Užice.

Od početka epidemije testirano je više od 5.000 osoba.

U Pirotskom okrugu od 13 uzoraka jedan pozitivan

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje, u Pirotskom okrugu od 13 testiranih uzoraka, jedan je pozitivan na virus korona i to u Pirotu, čime je u tom gradu povećan broj zaraženih na 104.

U Babušnici je i dalje 21 osoba zaražena, u Beloj Palanci 13, a u Dimitrovgradu ima samo jedan zaraženi virusom korona. Zavod za javno zdravlje Pirot navodi da se čekaju rezultati za 52 uzorka.

Kako je saopšteno iz Zavoda, epidemiolška situacija na području okruga je stabilna, a u narednih 10 dana očekuje se pojava pojedinačnih slučajeva. Iz Zavoda ocenjuju i da je situacija stabilna i u fabrikama u kojima prema njihovim podacima nema novih slučajeva.

“U fabrici “Tigar A.D.” je bilo dvoje obolelih, majka i sin, svi njihovi bliski kontakti sa radnog mesta su testirani i negativni, a značajno je da se poštuju mere nošenja maski i distance”, navode u Zavodu.

Dodaju i da je u kompaniji “Tigar Tajers” obolela jedna osoba, a da je devet bliskih kontakata sa radnog mesta testirano i bili su negativni. I u firmi Karmod je je bilo zaraženih, a kako kažu u Zavodu, od obolelih zaposlenih u toj firmi zarazilo se osam članova porodice bez simptoma ili sa blagom kliničkom slikom.

Ističu i da zahvaljujući merama kućne izolacije nije došlo do širenja epidemije.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments