U svim školama u Srbiji čas posvećen toleranciji

       

Povodom Međunarodnog dana tolerancije danas će u svim školama u našoj zemlji prvi čas biti posvećen toleranciji, međusobnom poštovanju i razumevanju.

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković ocenjuje da je Srbija, bez obzira na povećan broj pritužbi za diskriminaciju, postala zrelije društvo koje prihvata i bolje razume različitosti.

”Drago mi je što je ministar prosvete prihvatio moju inicijativu da prvi čas u školama sutra bude posvećen temi tolerancije, a volela bih da to postane tradicija svakog 16.novembra”, rekla je Janković za Tanjug uoči Međunarodnog dana tolerancije.

Taj praznik biće obeležen i godišnjom konferencijom ”Srbija bez diskriminacije – snaga i izazovi” na kojoj će biti predstavljeno istraživanje o odnosu medija prema diskriminaciji i rezultati projekta sprovedenog u saradnji sa Velikom Britanijom koji se odnose na sudsku zaštitu od diskriminacije.

Janković je navela da se povećava broj pritužbi za diskriminaciju, ali da to nije razlog za brigu, već pokazatelj da građani, kako kažem imaju više poverenja u institucije i da su ohrabreniji da prijave povredu ljudskih prava.

Poverenica kaže da se najveći broj pritužbi i dalje se odnosi na ugrožavanje ljudskih prava osoba sa invaliditetom i polnu diskriminaciju, a sve češći su, kaže, i slučajevi diskriminacije zbog zdravstvenog stanja i godina starosti.

Prema njenim rečima, tržište rada je i dalje oblast u kojoj je najviše izražena diskriminacija, i polna i starosna.

Izvor: Tanjug

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments