U toku je evakuacija niškog sela zbog prevrnute cisterne sa amonijakom

       

Potpuna evakuacija stanovnika sela Jasenovik kod Niša započeta je jutros u sedam časova, zbog moguće akcidentne situacije prilikom uklanjanja cisterni sa amonijakom koje su u subotu iskliznule sa pruge Niš – Zaječar na kilometar od naseljenog područja.

Prošle nedelje prevrnule su se dve od 14 cisterni iz vozne kompozicije koje su prevozile tečni amonijak. Nesreća se dogodila nadoma sela Jasenovik na pruzi Niš- Zaječar.

Odluku o evakuaciji stanovništva i stoke sela Jasenovik doneo je Štab za vanredne situacije grada Niša. Svi meštani Jasenovika, njih oko 350, obavešteni su o merama i postupcima tokom evakuacije i svi su u obavezi da postupaju u skladu sa naredbom.

Sa ugroženog područja stanovništvo se prevozi kombijima i automobilima do glavnog puta ka selu Jasenovik odakle ih evakuišu autobusi.

Stanovnici Jasenika, koji nemaju rođake gde bi mogli da borave, biće smešteni u objekte na teritoriji Niša. Sa ugroženog područja životinje će biti prevezene kamionima stočarima do depoa koji se nalaze na bezbednoj lokaciji, navedeno je u saopštenju gradskog štaba.

– Infrastruktura železnice Srbije –  inače, obavestile su Gradski štab Niša da će podizanje na kolosek cisterni koje su iskliznule obaviti uz maksimalne mere bezbednosti i opreza.

 

Izvor: Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments