Uhapšena organizovana grupa koja je uvezla 31 tonu pokvarenog mesa iz Brazila

       

U akciji koju je vodilo Tužilaštvo za organizovani kriminal danas je uhapšeno sedam osoba zbog sumnje da su preprodali oko 31 tonu pokvarenog mesa i mesnih prerađevina iz Brazila.

Tužilaštvo za organizovani kriminal donelo je naredbu o sprovođenuu istrage protiv P.S, D.D, S.M, M. M, L. Đ i M. M, koji su uhapšeni u saradnji sa policiskim upravama iz Jagodine i Užica. Sedmorica osumnjičenih se teret za krivična dela udruživanje radi vršenja krivičnih dela i zloupotreba službenog položaja.

Osumnjičeni su da su u periodu od juna do avgusta 2018. godine nabavlili oko 31 tone mesa i mesnih prerađevina kome je rok trajanja istekao, a poreklo je iz Brazila. Terete se da su zatim to pokvareno meso preprodavali raznim preduzećima koja se bave preradom mesa i mesnih prerađevina.

Ovoj akciji je prethodila zaplena u Jagodini 11. avgusta 2018. godine 23 tone mesa, koje je iz Brazila, preko Kosova i Metohije, zatim Raške, i daljom prodajom trebalo da bude dostavljeno jednom preduzeću u Ćupriji.

Meso je uništeno, a uhapšen je Đ. L. (21), odgovorno lice koje se bavilo nabavkom mesa i daljom prodajom, saopštila je tada Policijska uprava u Jagodini.

Uhapšeni Đ. L. je osumnjičen da je počinio krivično delo krijumčarenje. Veterinarska inspekcija je utvrdila da meso, zbog isteka roka trajanja, nije za upotrebu pa je zato uništeno.

“Na određenim pakovanjima uočene su deklaracije objekata iz Brazila, od kojih su neka pakovanja još uvek bila u roku trajanja, a nekima je istekao rok i više od šest meseci”, saopšteno je tada iz Uprave za veterinu.

Predsednik Nacionalne organizacije potrošača Srbije Goran Papović rekao je da bi bilo dobro da se informacije o otkrivenim firmama, koje se bave švercom mesa, objavljuju javno.

“Često ostajemo uskraćeni za te podatke i javnu osudu nesavesnih trgovaca, a predmeti poput ovog završe na sudu i u postupcima koji dugo traju. Informacije o zaplenama bez potadaka ko su počinioci samo uznemiravaju javnost i građane i unose sumnju da na tržištu postoji problem, da država i inspekcije ne rade svoj posao i da nismo sigurni u bezbednost proizvoda koje kupujemo”,  kaže Papović.

 

Izvor: Blic/Telegraf

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments