Ukidaju se liste čekanja za kataraktu i kukove

       

Liste čekanja za ortopedske i operacije katarakte u najvećem broju zdravstvenih ustanova trebalo bi da budu ukinute do kraja godine, a liste za ostale preglede i intervencije drastično smanjene, najavio je u ponedeljak ministar Zlatibor Lončar.

Na sastanku sa direktorima i načelnicima ortopedija svih opštih bolnica i kliničkih centara u Srbiji, u Klubu poslanika, ministar Lončar je rekao da u najvećem broju bolnica u unutrašnjosti za ortopedske i operacije katarakte ne bi trebalo da postoje liste čekanja, a broj operacija bi se povećao za 80 odsto.

Ako bi se učinak, kako ministar planira, na hirurgiji u ortopediji i oftalmologiji povećao za 80 odsto, u većini bolnica bi se liste čekanja potpuno ukinule, a u najvećim centrima, sa najvećim prilivom pacijenata, značajno revidirale.

“Naše je da nabavimo dodatne količine materijala i svega što je neophodno za te zahvate, a na bolnicama da se bolje organizuju”, rekao je ministar Lončar.

“Nemoguće je postići da u Beogradu, Kragujevcu, Novom Sadu, Nišu ne postoje liste čekanja, ali u manjim centrima u unutrašnjosti, koji nemaju toliko pacijenata to je sasvim realno”, dodao je Lončar.

Svaka bolnica, kaže ministar Lončar, dobila je dopis koliko operacija mora da uradi u narednom periodu.

 

Izvor: Telegraf/Tanjug

 

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments