Svi proizvodi u našoj zemlji od 15. juna moraće da imaju nutritivnu deklaraciju na kojoj će biti navedeni podaci o nivou šećera, soli, masti i ostalih vrednosti koje proizvod sadrži.

Novina koja postavlja nove zahteve pred proizvođače predviđena je izmenama i dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji stupa na snagu 15. juna .

“Nutritivna deklaracija će biti obavezna za sve proizvode, a naravno, u Pravilniku su definisana i određena izuzeća za primarne proizvode gde ne treba da se navodi nutritivna deklaracija”, objašnjava za Tanjug Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede.

On kaže da će novim Pravilnikom biti pooštrena odgovornost svih u čijoj je nadležnosti deklarisanje hrane, a definisana je i prodaja hrane na daljinu koja, kako kaže, postaje jedan od značajnijih vidova prodaje.

Raketić skreće pažnju naročito na “spektar zahteva koji se odnosi na sektor mesa, pre svega na obeležavanju, ukoliko se u mesu nalazi voda ili proteini koji potiču od druge životinjske vrste”.

Deklarisanje, prema rečima Raketića, predstavlja jedan od najsloženijih podzakonskih akata koje treba regulisati, zbog, kako kaže, sa jedne strane proizvođača “koji ne žele baš sve informacije da stave na deklaraciju” i sa druge potrošača – “koji žele da imaju što veći broj informacija na deklaraciji proizvoda”.

Raketić je potvrdio da će proizvođači robu koju su proizveli, upakovali i deklarisali do 15. juna bez naznačenih nutritivnih vrednosti, moći da plasiraju na tržište do 31. decembra.

To što će roba bez nutritivnih vrednosti biti na rafovima do kraja godine bez sankcija,  predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača (NOPS) Goran Papovićo cenjuje kao “odlaganje” primene Pravilnika za 31. decembar i kao znak da je Ministarstvo poljoprivrede podložno pritiscima proizvođača.

On upozorava da je izostanak podataka o sastavu, odnosno o količini šećera, masti ili soli koje proizvod sadrži najproblematičnije kada su deca u pitanju i pita se “da li je zdravlje dece manje važno od profita neke kompanije”, uz napomenu da svi ti sastojci potencijalno mogu izazvati kod korisnika problem sa viškom šećera u krvi ili kardiovaskularne i druge probleme.

izvor: tanjug.rs

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments