Uskoro počinje primena novog Pravilnika o ocenjivanju đaka

       

Učenici će ubuduće moći da od profesora traže ponavljanje testova i kontrolnih zadataka ako smatraju da su oštećeni za ocenu, predviđa Pravilnik o ocenjivanju koji će početi da se primenjuje najkasnije početkom sledeće godine.

Prema ovom pravilniku, nastavnici će biti dužni da đacima najave test čitavih pet dana unapred, a moraće da ga obavezno ponište ako se ispostavi da je više od polovine razreda dobilo jedinice. Marija Krneta iz Ministarstva prosvete ističe da suština ovog pravilnika jeste da se učenici ocenom motivišu.

“Naravno, to poništavanje testova ne može da ide u nedogled, već đak najviše dva puta može da traži ponavljanje kontrolnog. Ako i posle ova dva puta dobije jedinicu, ona će mu biti i ubeležena u dnevnik. Ono što je jako važno napomenuti jeste da će se testovi ponavljati na zahtev odeljenskih starešina i samih đaka, koji su nezadovoljni ocenom. Oni koji su zadovoljni, naravno, ne moraju ponovo da ga rade”, napominje Krneta.

Ona kaže da više ne sme biti ni iznenadnih kontrolnih testova, već će oni na vreme biti najavljivani učenicima, bar pet dana ranije.

“Takođe, nastavnici moraju da učenicima kažu i koje nastavne oblasti će biti zastupljene na testu. Ako je u pitanju fizika, mora im se naglasiti, recimo, da će testom biti obuhvaćena oblast “Kretanje” kako bi učenici posebnu pažnju usmerili na to”, objašnjava ona.

Izvor: Informer

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments